Enligt rektor Mia Sörblom-Groth på Hedskolan i Gällivare går det inte att bekräfta om elever har ägnat sig åt boffning på skolan. Men skolledningen har ändå, efter att de fått uppgifter om att det ska ha förekommit, vidtagit åtgärder för att inget ska ske.
– Vi ser allvarligt på det här och vi har valt att agera på ryktet och gått all in. Vår personal är på red alert och håller koll. Man är livrädd efter det som hände på Örnässkolan, säger hon.
Det var för drygt tre veckor sedan som en 14-årig skolelev hittades död inne på en av Örnässkolans toaletter. Det har ännu inte fastställts hur flickan dött. Men hennes familj har berättat att hon vid flera tillfällen har boffat torrschampo när hon mått dåligt och att det även ska ha skett på skoltid.
Även om Hedskolans skolledning inte har kunnat konstatera att det förekommit någon boffning på skolan har skolledningen valt att agera som att det har skett. Det har medfört att skolan har informerat vårdnadshavare, skolchefen, barn- och utbildningsförvaltningen, politikerna i nämnden och de sociala myndigheterna.
– Vi har nu vuxna som kontrollerar korridorer och toaletter och försöker hålla ett vakande öga för att se till så att eleverna har någon med sig hela tiden när de rör sig i skolan, säger Mia Sörblom-Groth.
Men att ständigt vara närvarande och ha full koll på skolans elever har vissa utmaningar eftersom Hedskolan, sett till både antalet elever och yta, är Gällvare största skola. Det går ungefär 460 elever på skolan samtidigt som ungefär 100 vuxna arbetar där, berättar Mia Sörblom-Groth.
Händelsen i Luleå fick stor massmedial uppmärksamhet och rektorn tror att det kan vara så att det stora mediala intresset för boffningen kan ha bidragit till den uppkomna situationen på Hedskolan.
– Vi har resonerat ungefär så som polisen resonerade när de intervjuades av media. De har valt att berätta om boffningen med syfte att informera med risk för att de kan inspirera. Vi har därför valt att hålla en diskussion med våra elever och de vet att är farligt och att det inte är okej. Vi misstänker att det kan vara så att boffning använts som ett sätt för att försöka höja sin sociala status, säger Mia Sörblom-Groth.