Biologisk mångfald i Abborrträsk

Under söndagen firades den biologiska mångfaldens dag för andra året i Abborrträsk. "Viktig dag", säger Vivi Eriksson från Naturskyddsföreningen.

Oday Karghol bygger en fågelholk.

Oday Karghol bygger en fågelholk.

Foto: Monica Olofsson

GÄLLIVARE2019-05-27 08:12

Den internationella dagen för biologisk mångfald är till för att uppmärksamma och öka medvetenheten om artrikedomens betydelse. Det görs både för att visa upp den artrika naturen och för att uppmärksamma den oroväckande snabba förlusten av biologisk mångfald.

Naturskyddsföreningen och Studiefrämjandet arrangerade en naturdag i Abborrträsk, två mil utanför Gällivare. Olika aktiviteter erbjuds, som svampstation, tipsrunda, barnaktiviteter med Scouterna och föreläsning av Biodlarna.

Vivi Eriksson berättar om gården och markerna, som ägs av Hembygdsföreningen.

– Det är en slåtteräng från 1750-talet som vi håller öppen. Den var på väg att växa igen men vi slår den varje år. Här växer speciella växter, det finns smörblommor, midsommarblomster och videbuskar som det finns olika arter av , säger Vivi Eriksson.

Oskar Andersson passar på att tillverka en fågelholk tillsammans med pappa Mikael Eklund.

– Vi har byggt en fågelholk tidigare, till en uggla. Det är kul att snickra för man kan hitta på en massa grejer, säger Oskar Andersson.

Staffan Landström instruerar och berättar samtidigt om alla fåglar som kan beskådas i Abborrträsk.

– Det finns en hel del arter som häckar här, änder och sjöfåglar av alla slag, berättar han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om