Påståendet: Jonny Uvén har dubbelfinansierat maskiner

Ett nytt miljonkrav riktas mot Jonny Uvéns imperium. Den gången är det banken Nordea, med en fordran på 12,8 miljoner kronor. I en ansökan om kvarstad påstås det även att affärsmannen från Gällivare har lyckats lura till sig stora belopp genom dubbelfinansiering av maskiner.

Ett tiotal konkursansökningar finns just nu inlämnade på Stockholms tingsrätt. Det var även denna domstol som behandlade ansökan om kvarstad från Nordea Bank.

Ett tiotal konkursansökningar finns just nu inlämnade på Stockholms tingsrätt. Det var även denna domstol som behandlade ansökan om kvarstad från Nordea Bank.

Foto: Duygu Getiren/TT

Gällivare2023-09-16 05:00

De här uppgifterna framkom nyligen vid en förhandling i Stockholms tingsrätt. Vid förhandlingen krävde Nordea Bank att ett beslut om kvarstad skulle meddelas mot Jonny Uvéns företag Eurocrane.

I ansökan från advokaten Olle Flygt, som är bankens ombud, konstateras det att företaget har en förfallen skuld till Nordea på totalt 12 871 967 kronor. 

Ansökan är ett första steg från bankens sida att säkra pengarna i väntan på att Eurocrane ska försättas i konkurs.

– Banken har sagt upp krediten på 15 miljoner kronor och den var då utnyttjad till 12,8 miljoner, säger Olle Flygt.

I nästa steg kan en ansökan om stämning ske.

– Nu pågår verkställighetsförsök, och banken samarbetar med Kronofogdemyndigheten, säger advokaten.

Förutom det siffermässiga anför banken en rad omständigheter som pekar i en enda riktning: Att Jonny Uvén har genomfört förflyttningar av stora ekonomiska värden i form av fastigheter och maskiner.

Uvéns privata ekonomiska situation har undersökts av banken. Då ska det ha framkommit att han överfört ett flertal privata fastigheter som gåvor till närstående. I ett fall ska det ha rört sig om en stor skogsfastighet i Gällivare kommun.

"Banken har också fått reda på att maskiner körts ut i skogen eller "försvunnit".

Under våren ska banken varit i kontakt med Uvén för att få honom att redogöra för omsättningsutvecklingen, men även få hans syn på 48-miljoners stämningen som vi i flera publiceringar har rapporterat om.

Vid dessa möten ska Jonny Uvén hävdat att han varit utsatt för en komplott, och att han därför bestridit kravet. 

Banken anser i dag att den 48-årige affärsmannen inte gav tillfredsställande förklaringar till likviditetsproblemen i hans bolag, trots att han uppgett att han sålt maskiner i stor utsträckning. Man anser sig inte heller ha fått tillfredsställande svar på frågor om var pengarna tagit vägen.

Det påstås även från bankens sida att dubbelfinansiering av maskiner har skett i härvan som skakar Malmfälten.

"Flera maskiner som Eurocrane brukar eller har brukat är dubbelfinansierade. Teknisk har det varit möjligt då stora maskiner – som till exempel går inne i en gruva – inte har registreringsnummer utan endast chassinummer. Det betyder att leasetagaren har kunnat få finansiering två gånger på en och samma maskin, något som torde vara brottsligt", skriver Olle Flygt.

Och det har ni uppgifter på att det har hänt?

– Annars skulle jag inte skriva det i ansökan.

Vid ett tillfälle i juni ska en transport av en maskin ägd av Nordea Finans ha stoppats i sista stund i hamnen i Piteå. "Transporten kunde stoppas då en anställd vid Nordea Finans kände igen en maskin och följde efter transporten med sin egen bil hela vägen till hamnen", skriver Flygt i kvarstadsansökan.

Uvén ska ha konfronterats och Eurocrane löste därefter skulden.

Senare under sommaren ska hamnpersonal och representanter från banken stoppat fyra stora maskiner från att skeppas utomlands. Maskinerna var finansierade och ägdes därmed av Nordea Finans och tre andra finansbolag, konstateras det.

Olle Flygt avböjer i övrigt att lämna några kommentarer.

Stockholms tingsrätt beslut blev att belägga Eurocranes egendom med kvarstad på så mycket att fordran från Nordea kan bli täckt vid utmätning.

Vi har utan framgång sökt Jonny Uvén och hans biträde, advokaten Jonas Gustafsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!