Ballonger i gruvan

Första dagen på Arctic balloon adventure fick ett oväntat slut då en ballong landade mitt i Aitik. Resterande ballonger landade på gruvområdet.

Ballongfärd. Ibland så lågt som nästan vid trädtopparna, ibland högre upp.

Ballongfärd. Ibland så lågt som nästan vid trädtopparna, ibland högre upp.

Foto: Monica Olofsson

GÄLLIVARE2016-02-19 18:00

Videon är inte längre tillgänglig

Det var fem ballonger som flög under fredagen och fyra av dem fick landa i Aitikområdet, varav Kurirens utsända var med i en av dem. En av ballongerna landade mitt i dagbrottet. Det var på grund av vindarna som ballongerna inte landade på Vassaraträsket som planerat, i stället blev det gruvområdet som blev landplatsen. Vägar i närområdet ansågs för små eller för trafikerade för att det skulle vara säkert att landa.

Var exakt man landar vet man inte eftersom ballongflygning är väderberoende. Vindarna bestämmer start- och landningsplats.

– Vi tänker på säkerheten först och främst, säger Elisabeth Landby från Sole event, som arrangerar Arctic balloon adventure.

Innan flygningarna samlades passagerarna på Quality hotel för säkerhetsgenomgång och information. En som väntat sedan förra året på att få flyga är Carina Brandt som fick resan förra året i 50-års present. Men vindarna ville inte blåsa som de skulle och det blev ingen flygtur då.

– Det känns pirrigt och jättekul, jag är väldigt förväntansfull, säger Carina Brandt när Kuriren pratar med henne innan start.

Mamma och son, Gabriella Mäkelä och Mårten Mäkela, skulle också flyga ballong för första gången.

– Vi är de två äventyrliga i familjen så det här passar bra, säger Gabriella Mäkelä.

– Jag tycker om att flyga och om höjder, så det här ska bli jättespännande, säger Mårten Mäkelä som är 10 år.

Passagerarna får hjälpa till att göra ballongen i ordning. Korgen ska lastas av, brännaren ska monteras och ballonghöljet ska dras ur ballongsäcken. När ballongen är tillräckligt fylld med kalluft startas brännaren och det är dags att bege sig iväg.

Väl uppe i luften är Carina Brandt euforisk. Det är tyst och vindstilla, endast brännaren hörs.

– Det här är verkligen precis som jag förväntat mig, säger hon.

Piloten Diego Charbonnier från Italien har flugit i Sverige flera gånger. Hans pappa var ballongpilot så Diego växte upp med ballongerna i blodet.

– Jag flyger 80 till 100 timmar om året, det här är världens bästa jobb, säger han.

Arrangören Ton Kurvers är här för sjätte gången. Han berättar att det är perfekt att flyga i Gällivare och speciellt bra att flyga vintertid då många piloter är lediga.

– Det är unikt att flyga så här långt norrut. Det är därför vi fick den här idén om att flyga här, det gör man ingen annanstans, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om