För kommunala badplatser krävs numer att vattenprover tas regelbundet för att badande ska garanteras ett bra badvatten. Detta regleras i Badvattenförordningen.
För samtliga län och badvatten gäller att ett prov ska tas strax innan badsäsongen inleds, max 10 dagar, och att intervallet mellan proven aldrig får överstiga 30 dagar.
Med den nya förordningen ska kommunerna identifiera de relevanta badvatten som finns inom kommunen, anteckna badvattnen i kommunala badvattenregister, fastställa kontrollplaner, ta prover samt bedöma vattnen så att badvattnen kan klassificeras och lämpliga åtgärder kan vidtas vid dålig kvalitet. En viktig del i förvaltningen är också information till allmänheten och allmänhetens möjlighet att lämna förslag och synpunkter och framföra klagomål.
I Gällivare har man satsat på upprustning av Sandviken, tidigare kommunal badplats, men inte kontrollerat badvattnets kvalitét.
Chefen vid SOT-förvaltningen i Gällivare, Sven Lundberg, känner inte till om Gällivare kommun gjort någon vattenprovtagning, i Vassara träsk, där Sandviken ligger, och det gör man inte heller vid det kommunala miljökontoret.
På smittskyddsinstitutets websida ”Badplatsen” kan man i alla fall utläsa att Gällivare inte genomfört någon provtagning i år.