Backman stöttar kritiker

Förre kommunpolitikern och facklige förtroendemannen Weine Backman sällar sig till kritikerna av det kommunala överlåtandet av mark utan kostnad till gruvföretaget LKAB.

l Weine Backman

l Weine Backman

Foto: kenth bergmark

Gällivare2010-01-23 06:00
- Bakgrunden är det avtal som skrevs under av LKAB och kommunen efter att kommunen i slutet av 1990-talet tvingats riva samtliga flerbostadshus på Plantvägen, Terassvägen, Blomvägen och Norra Kungsallén i Malmberget. Hus man annars hade tvingats riva i dag, säger han.- Men det avtalet innebar inte, och det är sakfrågan, att LKAB skulle skänkas stora markområden. LKAB:s åtaganden mot de boende på Elevhemsområdet är ingen ursäkt. Det kostnadsansvaret regleras i lag och kan alltså inte övertas av kommunen såvida det inte är ett kommunalt förhållningssätt att alla företag ska få gratis mark som i så fall bör beskattas som gåva, säger Backman som anser att markområdena skulle ha betalts i enlighet med gängse kommunal taxa.Samma rätt för alla
Eftersom marken skänkts bort till ett företag bör nu alla företag få sitt markbehov tillgodosett utan kostnad för att undvika särbehandlingsdiskussioner anser han. Och bemöts inte invånarna på samma sätt uppstår också frågan om särbehandling.Tragiskt
- När man menar att det är synd om de som bott på Elevhemsområdet så har det inget med sakfrågan att göra. De har lidit mest av LKAB.s hantering av deras situation, och först efter många års väntan fick några av dem ett nytt boende vilket är det tragiska. Det är en outhärdlig psykologisk slags krigföring som utövats mot enskilda som jag hoppas ingen annan i Malmberget ska behöva uppleva.Backman uppmanar samtliga gällivarepolitiker till aktsamhet. - Det bör ligga i alla kommunpolitikers intressen oavsett partitillhörighet att se till att man inte gynnar företag i smyg och snedvrider konkurrensen i samhället.
För att kunna riva flerbostadshusen vid Plantvägen, Terassvägen, Blomvägen och Norra Kungsallén i Malmberget i slutet av 1990-talet tvingades kommunen lösa låneskulderna, drygt 59 miljoner, rivningskostnaderna uppgick sedan till närmare fem miljoner. Dessa kostnader belastade kommunen de efterföljande åren. Totalsumman plus ränta skulle betalas av gruvföretaget LKAB om gruvbrytning aktualiserades i området före 2015.Det skedde i mitten av 2000-talet. Gruvföretaget förhandlade då fram ett tilläggsavtal som innebar att kommunen bland annat överlät markområden på Mellanområdet för en krona.Gällivare kommun har också ersatts med 33 miljoner för gruvföretagets infrastrukturspåverkan i Malmberget.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om