”Att det här ska ske är som att vinna på lotto”

Sedan den 23 juli har kommunen jobbat med IT-felet som drabbat kommunens servrar. ”Nu fungerar de livsviktiga systemen och vi hoppas att allt ska vara återställt när folk kommer tillbaka från semestrarna.” säger Anders Åhl, informationschef.

IT-drfit. Nu är de mest livviktiga systemen igång igen på kommunen.

IT-drfit. Nu är de mest livviktiga systemen igång igen på kommunen.

Foto: Emma Eriksson

Gällivare2017-08-03 22:29

Felet har varit omfattande och slagit mot journalsystem vilket gjort att sjuksköterskor anställda av kommunen inte kommit åt journaler. Kommunens telefoni med tillhörande växel, mailsystem och många andra system har också legat nere. Anders Skoglund, IT-strateg, meddelar att de precis fått igång mailen för kommunen.

– Det har varit en lång process att all information ska återskapas och det har handlat om att prioritera ordningen på vad som återskapas, säger han.

Det som skett med IT-driften är att två serverdiskar har kraschat i nära sammanslutning till varandra. Systemet är uppbyggt på det sättet att det finns fem diskar i åtta grupper där fyra av diskarna i varje grupp används för lagring. Alla diskar har en del av den andras data och när en disk går sönder finns det en extra disk som kopplas in och tar över arbetet. Det dröjer tid att föra över data till den nya disken. I det här fallet blev det så olyckligt att under tiden som den första disken höll på att återskapas la ytterligare en disk av.

– Risken att det ska ske är ungefär som att vinna på lotto med två tilläggsnummer, men det har skett och nu tittar vi på lösningar för att det inte ska ske igen.

Anders Skoglund tror att en spegellösning kan vara ett bra alternativ.

– Vid en sådan lösning finns det två lagringsenheter med samma information som direkt kan koppla in om den andra lägger av, säger han.

Däremot är det en dyr satsning för kommunen. Uppskattat pris skulle vara en halv miljon. Ett annat alternativ hade varit att outsourca IT-driften.

– Ale kommun har gjort det och det har blivit godkänt i rättsak, fallet ligger nu som grund för hur man ska behandla outsourcing för kommuner inom EU.

Han menar att det inte är ett alternativ för Gällivare kommun man hade hellre sett ett samarbete mellan de 14 kommunerna i länet något som diskuterats sedan ett år tillbaka.

– Då skulle vi kunna dela på kostnaderna för all IT-drift och det skulle gynna de mindre kommunerna i länet.

– Ett sådant arbete skulle kanske kunna kan vara verklighet om fem år. Det kommer att dröja tid för de kommuner som är intresserade att delta att sluta upp, säger Anders Skoglund.

LÄS MER: IT-problem hos Gällivare kommun

LÄS MER: IT-haveri drabbar vården: "Det är fruktansvärt"

LÄS MER: Fortsatta IT-bekymmer i Gällivare

Back-up - säkerhetskopia, sparad kopia av programvara, datafil eller hårdvara som kan användas för att återskapa originalversionen om denna har skadats eller förlorats.

Outsourcing – att till underleverantörer överlåta utförandet av hela eller delar av funktioner som tidigare legat inom det egna företaget, t.ex. tjänster som telefonväxel och städning samt stödfunktioner som redovisning och data.

Server - inom datortekniken, programsystem eller dator som fullgör en avgränsad uppgift eller tjänst i ett nät av datorer.

Spegling - inom databehandling kopiering och kontinuerlig uppdatering av data till en exakt kopia.

Källa: Nationalencyklopedin

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om