Artskyddade växter försvinner

Byggandet av bostäder i Repisvaaraområdet innebär att flera artskyddade växter kommer att försvinna. Gällivare kommun har begärt dispens från länsstyrelsen för växterna korallrot, spindelblomster och revlummer.

Gällivare2013-08-06 08:06

Utvecklingsplan Repisvaara antogs av kommunstyrelsen i maj och den 30 augusti ska beslut fattas om detaljplanerna i miljö- och byggnämnden. Bygget  har dock försenats på grund av oklarheter i detaljplanen.

Naturskyddsföreningen i Gällivare kommer att träffas i augusti för att samla sina synpunkter på översiktsplanen och hur den kommer att påverka omkringliggande natur, flera fridlysta växter kommer att förstöras när bygget sätts igång.

Finns ganska mycket

– Vi läser igenom det nu under sommaren och kommer att lämna in våra synpunkter,  säger Cora Karlsson, ordförande i Naturskyddsföreningen i Gällivare.

Miljö- och byggnämnden hänvisar i sin ansökan om dispens från fridskyddsbestämmelserna att skadan på arterna kommer att vara mycket liten då förekomsten är relativt stor i omkringliggande områden.

Kommunstyrelsen i höst

Den fördjupade översiktsplanen för Gällivare är ute på samråd hos politikerna. I den finns planer för hur Vassara älv, Andra sidan, Repisvaara och centrum ska utvecklas.

Nybyggnationen kring Vassara älv kritiseras av bland andra villaägarna iområdet, drygt 2.000 personer har skrivit under mot bebyggelsen. Den 14 oktober ska kommunstyrelsen behandla översiktsplanen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om