Årets nyårsbebis i Norrbotten föddes i Gällivare

På nyårsdagens morgon föddes årets första bebis i Norrbotten på Gällivare sjukhus. Det blev en pojke. "Det känns helt fantastiskt", säger mamman Amanda Mäki.

På nyårsdagens morgon blev Amanda Mäki och Pontus Karlsson från Gällivare föräldrar för första gången. Bilden med sonen Ebbot togs när han var en vecka gammal.

På nyårsdagens morgon blev Amanda Mäki och Pontus Karlsson från Gällivare föräldrar för första gången. Bilden med sonen Ebbot togs när han var en vecka gammal.

Foto: Privat

Gällivare2024-01-08 19:00

Det var vid 17-tiden på nyårsafton som Amanda Mäki, 27, och sambon Pontus Karlsson, 28, från Gällivare förstod att det var dags att åka in till förlossningen på Gällivare sjukhus.

– Vi satt hemma i soffan och hade planerat att vi skulle spela nyårsbingo med min mamma och familj. Men sedan kände vi vid två-tre på eftermiddagen, för då hade jag haft förvärkar ganska länge sedan morgonen innan, att det kanske inte går, säger Amanda Mäki.

Vid 19-tiden anlände de sjukhuset och klockan 08.47 på nyårsdagen välkomnade paret sitt första barn. En son på 3 920 gram och 50 centimeter lång.

– Det känns helt fantastiskt. Han är det vackraste vi har gjort och jag kan inte förstå att han är vår.

Sonen var den första bebisen som föddes i Norrbotten år 2024 och den enda som föddes på Gällivare sjukhus den första januari, berättar Amanda Mäki.

– Det var lite häftigt också att han kom så sent på dagen.

– Vi visste att det var den första bebisen på Gällivare bb för det var bara vi där. Sen när vi hade varit där en stund kom de och berättade att det var första bebisen i hela Norrbotten också.

Trots att sonen var beräknad till den 1 januari kom det ändå som en överraskning att det faktiskt blev så.

– Det är bara fem procent som föds på beräknat födelsedatum så vi trodde inte att han skulle komma då.

Sonen har fått namnet Ebbot efter Soundtrack of our lives-grundaren Torbjörn "Ebbot" Lundberg.

– När han var med i "Så mycket bättre" 2013, tror jag det var, så fastnade jag för namnet Ebbot och sedan har jag alltid hållit i det.

Hur har den första tiden varit?

– Den har varit bra. Det är ju mycket i början, hormoner, känslor och allt ska falla på plats. Det är absolut överväldigande att få sitt första barn och komma in i rutiner. Vi har definitivt levt på lånad sömn länge, men nu har vi äntligen börjat kunna följa honom och sova när han sover.

Hur ser den närmsta framtiden ut?

– Framtiden är bara en massa bebisgos och njuta av den lilla tiden vi får när han är så här liten. För sedan så går det ju så fort och så blir de så stora. Han är det mest fantastiska vi har gjort och det känns helt surrealistiskt och euforiskt blandat med massa annat såklart, säger Amanda Mäki.

År 2023 föddes första norrbottningen – en pojke – klockan 06.15 på nyårsdagen på Sunderby sjukhus.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!