Ambulerande chefer blir allt vanligare

En chef bosatt i en annan kommun har blivit allt vanligare för kommunanställda i Gällivare.  Ett utslag av kommunal kompetensbrist som inte alla är glada över.

NÖDVÄNDIGT. "Så länge tillgänglighet föreligger och man jobbar sina 40 timmar är vi nöjda", säger Jan Pohjanen, personalchef i Gällivare.

NÖDVÄNDIGT. "Så länge tillgänglighet föreligger och man jobbar sina 40 timmar är vi nöjda", säger Jan Pohjanen, personalchef i Gällivare.

Foto: Kenth Bergmark

Gällivare2010-11-02 06:00
Det har blivit allt svårare att klara kompetensförsörjningsbehovet från den egna befolkningen i Gällivare. Följden har blivit att man får förlita sig på chefrekryteringar från andra kommuner. Men bosättning i Gällivare är inget krav. I många fall bor den nye chefen därför kvar i sin gamla kommun och pendlar veckovis mellan orterna. I och med att anställningsavtalet inte föreskriver reglerad arbetstid förläggs delar av arbetsdagen ibland till kvällstid och andra arbetsdagar arbetas ofta in och ledigheten tas ut i hemkommunen. Finnas på plats
Följden blir att chefen inte finns på plats i enlighet med allmänhetens eller personalens behov. Något facken inte är nöjda med. -  Vi har inga synpunkter på någon enskild anställning. Det är när allt fler av chefsbefattningarna besätts av personer som är skrivna i andra kommuner som vi ser en problematik uppstå. Det är viktigt för underlydande personal att ha personlig tillgång till sin chef alla dagar och lika viktigt för allmänheten. Det är för djäkligt när man kommer till en förvaltning där chefen aldrig är. Cheferna ska finnas på orten, säger Berndt Lass, SKTF i Gällivare. Även Kommunal betonar vikten av att en chef finns nära medarbetarna, invånarna och samhället. -  En chef ska kunna vara greppbar. Man måste få tag i dem därför att det är på den nivån olika frågor ofta måste hanteras. Så är det inte alltid numera, säger Lars Ragnestam. Inget val
Jan Pohjanen, personalchef, menar att kan inte cheferna rekryteras i Gällivare måste man acceptera sökande från andra orter - och pendling. -  Chefsanställningsavtalen är generella för hela kommunala sfären och det ligger ett ansvar på cheferna att vara tillgängliga. Även om arbetstiden är oreglerad är avtalen till för att man ska jobba, inte vara ledig. 40 timmars arbetstid är vad som gäller. Generellt talar man om att de som har oreglerad arbetstid kan ta ut så kallade lediga dagar. Det är upp till individen att styra sin arbetstid men missbrukar man det och någon reagerar negativt ska överordnad chef uppmärksamma det, säger Pohjanen och menar att det inte förekommer några oegentligheter därvidlag i Gällivare.
För en tid sedan bodde större delen av Gällivares högsta kommunala tjänstemän i andra kommuner. Två av dem har sedan dess bosatt sig i kommunen. I dagsläget är Gällivares skolchef skriven i Kalix kommun, Gällivares service- och teknikförvaltningschef bor i Piteå, Gällivares inköpssamordnare bor i Boden, Gällivares äldreomsorgschef bor i Boden och Gällivares GVA-chef i Luleå.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om