Under sommaren har coronaviruset ställt hög press på ambulanshelikopterns personal i Norrbotten. Vid basen på flygplatsen i Gällivare jobbar ambulanssjuksköterskor, piloter och tekniker.
– Vi har flugit flest patienter med covid-19 i Sverige i kombination med att vi bedrivit den vanliga verksamheten, säger Fredrik Andersson, enhetschef vid ambulanshelikoptern i Norrbotten.
De har krävts mycket förberedelser för personalen då de flugit de svårt sjuka i covid-19.
– Vi har fått ha full skyddsutrustning och efter varje flygning har vi sanerat hela helikoptern, säger han.
Personal från ambulanshelikoptern i Norrbotten har även bemannat arméhelikoptern på F21 i Luleå. Men också de olika intensivvårdsavdelningarna runt om i länet under pandemin.
– Försvarsmaktens helikopter har tagit patienterna med covid-19 som befunnit sig på en IVA-avdelning och flugit de till en högre vårdnivå. Vi har flugit de som blivit akut sjuka i covid-19.
Helikoptern är också utrustad med en respirator och annan utrustning till att göra ingrepp för att upprätthålla en luftväg.
– Vi är som en IVA-sal som landar där den behövs och så utför vi intensivvård, säger Fredrik Andersson.
Han menar att samarbetet med de andra aktörerna inom vården är det som gör att arbetet fungerar såpass bra.
– Vi kan åka ut till en patient som är ensam, men det tar längre tid. Är det redan en enhet ute från exempelvis ambulansen eller fjällräddningen så går det fortare att få patienten till sjukhus, säger han.
Ambulanshelikoptern bedriver främst intensivvård då det i första hand är ambulansen som tar den akutavården. De får cirka två inkommande larm om dagen men under sommaren kommer det runt fem larm.
– Läkaren är den som gör en slutgiltig bedömning av vilken vårdnivå som behövs.
– Det finns bara en ambulanshelikopter i Norrbotten och prioriterar vi fel så kan en patient drabbas eller till och med avlida. Därför måste vi noga prioritera larmen som vi får in.
Ytan som ambulanshelikoptern i Norrbotten bemannar är ett område lika stort som två Schweiz. På en yta på 35 mil kan det vara svårt att bedöma väderförhållanden.
– När piloten gjort bedömningen att det är säkert att flyga pratar läkaren samtidigt med inringaren. Läkaren kollar då om det är så att vi ska ta oss an det här larmet eller om en annan enhet ska prioriteras, säger Fredrik Andersson.