Det visar en kartläggning som P4 Blekinge har gjort. Lars Lundman som är faunasamordnare vid polisen säger att det finns ett stort mörkertal när det gäller antal rapporterade viltolyckor.
– Trafikverket måste rannsaka sig själva, så här får det inte gå till. Driftcentralen ska anmäla till huvudmannen, och i början fungerade det hyfsat men sedan har man glömt bort att rapportera till polisen. Det har medfört att djur plågats i onödan och det är under all kritik, säger Lars Lundman.
Enligt statistik från Polisens länskommunikationscentral i Luleå inrapporterades 249 viltolyckor mellan första oktober 2013 och 30 april 2014. Mellan första oktober 2014 och 30 april 2015 rapporterades 92 viltolyckor.
Fredrik Rosendahl som är underhållschef på Trafikverket järnväg, övre Norrland, berättar hur en rapportering av en påkörning går till. Han säger att det finns olika rutiner beroende på om det är påkörning av ren eller vilt.
– När det gäller renpåkörning ringer driftcentralen ut en entreprenör för att ta hand om de dödade eller skadade djuren. När felavhjälpningen är utförd skickas ett sms ut till renägarna att felavhjälpning är utförd. Anledningen till att man gör det efter felavhjälpning, är av en mänsklig säkerhetsfaktor. Man vill inte ha obehöriga i spåret innan felavhjälpningen är gjord. När det gäller vilt så börjar det på samma sätt. Lokföraren upptäcker något, en händelse inträffar och rapporterar till trafikledningen som gör en polisanmälan enligt gällande lagar och föreskrifter, säger Fredrik Rosendahl. Han säger att rutinerna är fastlagda och tillämpade sedan många år.
Anders Sjölund, nationell samordnare och ekolog på Trafikverket säger att det är ett problem att inte alla olyckor anmäls. Han säger att 136 älgar, 13 rådjur, 13 örnar och tre okända djur har rapporterats in för 2015 hittills, detta gäller region nord. Dataproblem har ställt till det för rapporteringen till polisen. Sjölund säger att Trafikverket arbetar med åtgärder för att minska antalet viltolyckor.
– Vi har dragit igång ett stort forskningsprojekt i år där vi tittar på teknik för att skrämma bort djuren när tåget kommer. Sedan gör vi en stor utredning angående fasta passager över och under järnvägen, det gör vi över hela landet, säger Anders Sjölund.
Trafikverkets kostnader för viltpåkörning på väg och järnväg beräknas ligga omkring tre till fyra miljarder per år.