Akut kris på akuten

Det är kris i förhållandet mellan ledning och personal vid akutvårdsenheten i Gällivare. Problemen är så stora att en extern konsult har anlitats.–  Ledningen visar sitt ledarskap genom att utöva makt, det är katastrofalt, säger Vårdförbundets Hans-Erik Johansson.

GÄLLIVARE2008-06-03 06:00

Personal som gråter när de kommer hem. Människor som kal-las in till chefen så fort som de uttalat en åsikt som strider mot ledningens syn. Den här bilden av arbetsmiljön ger flera av de anställda.
– Människor har skrämts till tystnad, ingen vågar säga någonting eftersom de är rädda att förlora sina jobb. Det här har skapat en vantrivsel där arbetsgivaren står mot de anställda. Det har gjort att många mår dåligt, säger en av de anställda.
En annan talar om en tid när personalen trivdes på arbetet, när de var stolta över sitt arbete. Nu är situationen helt annan. Och det bekräftas av Vårdförbundets ombudsman Hans-Erik Johansson.
– Ledningen i Gällivare håller på att sätta sig i en fullständigt ohållbar situation med det sätt som man utövar sitt ledarskap. De gör det bland annat med hot om repressalier. Och det påverkar alla som arbetar på kliniken. Och verksamheten.
Han säger att när människor inte tycker det är roligt att gå till arbetet gör de ingen bra arbetsinsats och det påverkar verksamheten.  Därför uttalar han mycket hård kritik mot ledningen vid akutvårdsenheten i Gällivare.
– Det handlar om ett ledarskap som är fullständigt katastrofalt, de utövar ett ledarskap på sandlådenivå. Ledningen visar också sitt ledarskap genom att utöva makt. Jag måste säga att jag aldrig varit med om något liknande under de många år som jag varit fackligt aktiv.
Han säger att han talat med divisionschefen Hans Rönnqvist om förhållandena på akutvårdsenheten och att det har lett till att en extern konsult anlitats.
– Det är konstigt att konsulten arbetar på verksamhetens uppdrag, den borde ha divisionens uppdrag eftersom verksamhetens ledning är ifrågasatt, säger Hans-Erik Johansson.
Divisionschefen Hans Rönnqvist säger att han och ledningen har tagit till sig kritiken från facket och därför tillsatt en        extern konsult. Enligt Rönnqvist ska konsulten arbeta förutsättningslöst för att hitta en lösning på problemet mellan ledningen och de anställda.
Verksamhetschefen Anna Mathiasson är mycket försiktig i sina kommentarer. Det gäller inte minst den hårda kritik som Vårdförbundets ombudsman Hans-Erik Johansson har när det gäller Mathiassons sätt att styra verksamheten. Hon kommenterar dock hans uttalande om att hon kallar in alla kritiker till enskilda samtal.
– Jag tycker det är viktigt att ta del av vad enskilda anställda tycker. Dessutom är det så att många inte vill säga vad de tycker inför andra, därför är det bra att ha enskilda samtal, säger Anna Mathiasson.

Fotnot: Akutvårdsenheten i Gällivare brottas med flera problem. Sedan i höstas har fem fast anställda narkosläkare slutat i protest mot nytt arbetsschema. Kuriren skrev om detta i lördags (31/5 ).

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!