Akut hot mot skogen
Att skogsstyrelsen i norra distriktet valde att förlägga generaldirektör Göran Enanders besök till skogarna kring Ullatti var givet. Tallskogen har blivit hårt angripen av törskatesvamp. Träden dör. Ingen vet hur spridningen kan stoppas. - Det är viktigt att komma ut på plats och se skadorna med egna ögon. Det här är akut, forskningen kan inte vänta, säger Göran Enander.
- Törskatesvamp är ett stort problem i distriktet Gällivare, Pajala och Kiruna. Svampen sprider sig nu väldigt snabbt sedan två år tillbaka och orsakar stora skador. Vi har inget klart grepp om hur stor omfattningen är och det utvecklar sig mer och mer, säger distriktschef Rune
Airijoki.
På tallskog
Sporerna finns på tallskog, främst i Norrbotten, och blockerar näringstillförseln i stammen vilket leder till att grenar, trädtoppar och slutligen hela unga träd dör. Ett privatägt skogsområde mellan Ullatti och Tärendö är hårt drabbat. Närmare 70 procent av tallarna som planterats för 18 år sedan är angripna. Allt från enstaka bruna barr till helt vissnade och omkullfallna tallar finns. Där sporerna slår fast bryts stammen av till sist. Även friska träd kan vara angripna. Hur sporerna sprids är okänt liksom varför de bara angriper tall.
- Vi tror att skogskovallen är värdväxt för den aggressiva rostsvampen och att sporerna sprids via luften, säger Kenny Ärlebrand.
Allvarligt
- Det här är väldigt allvarligt. Forskningen är väldigt dålig på att gå vidare med akuta frågor, vi kan inte vänta i tio år. Det är viktigt att komma hit och se hur skadorna så att resurser sätts på rätt ställe. Jag är ordförande i Forskningsrådet och tar med mig intryck och information för att börja bearbeta SLU. Det finns akutbidrag, säger Göran Enander.
Avvakta
Rådet till oroliga skogsägare är att avvakta samt spara björk och gran. Vårtbjörken anses bättre än den vanliga björken då den har bättre tillväxt.
- Concortatallen angrips av någon anledning inte heller av törskatesvamp, säger Anders Fredriksson.
- Det gäller att ha is i magen och spara de tallar som inte verkar vara angripna. Även om sporerna kan finnas i trädet i flera år innan det visar sig finns ändå en chans att vissa träd av någon anledning inte angrips, säger Rune Airijoki.
Uppskattningsvis är cirka 100.000 hektar i Norrbotten ansatt av törskateangrepp. Skogstyrelsen besökte fler drabbade skogsområden i Gällivaretrakten under gårdagen innan det var dags för avslutande sammanträde.
- Milda vintrar anses som trolig orsak men det är inget man vet. Jag ska göra mitt för att påskynda forskningen, säger Göran Enander.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!