Bland andra metallfacket i Malmfälten planerar nu aktioner, som också kan handla om att stänga vägen under längre eller kortare tid, för att uppmärksamma ombyggnadsbehovet.
Bland de som följer utvecklingen är Kirunas tidigare kommunalråd Lars Törnman som har egna erfarenheter av att genomföra en stängning av E 10, och av konsekvenserna.
Helt rätt
-Jag tycker det är helt riktigt att man tar i i det är fallet, vi satte oss ned på E 10 för att bibehålla BB i Kiruna, men ambulanstransporter och begravingsfordon släpptes förbi. Jag minns de köer av fordon som bildades och man hotade med böter, men jag har då inte fått några böter än. Och om man kämpar för en god sak, tycker jag att man kan ta lite risker, säger han.
Fortfarande är också skjukhuset, en kirurgisk juor, hans första prioritering för Kiruna och en säkrare E 10 den andra.
Aktion - Ja
Tomas Nilsson, metallfackets ordförande, har dock inga planer på brottsliga gärningar.
-Hade samma riskförhållanden rått på en arbetsplats, med olyckstillbud och dödsfall, hade vägen redan varit stängd, den saken är klar. Och därmed är det är inte längre en fråga om vi ska agera utan hur och när, och att vi kommer att agera behöver ingen funderar över. De frågorna vi ställer oss, och som andra kan göra, är när och hur, säger han.
Brottsligt - Ja
Norrbottenspolisen är inte helt klar över vilket brott som begås vid en avspärrning av E 10.
-Helt klart är att det innebär hindrande eller störning av vägtrafik och det bestraffas med dagsböter, och vi skulle ta bort avspärrningarna, sedan kan det var så att kan bli frågan om andra brott i samband med det men det vet vi först när och om det händer. För det skulle vara en unik händelse, om det gjordes en avspärrning av E 10, säger Daniel Pettersson, chef för polisen trafikenhet i Luleå.
Förstår
Per Mats Öberg, koordinator vid Trafikverkets Norra region, berättar att man vid verket har ”stor förståelse” för kritiska reaktionerna i Malmfälten och att en eventuell avspärrning får hanteras i enlighet med berörd lagstiftning.