2000-3000 nya jobb – kommunen blickar framåt

LKAB kommer att lämna pelletsproduktionen till förmån för järnsvampsproduktion omställningen som krävs för bolaget kommer att genera 2000-3000 nya arbetstillfällen i Malmfälten under en tidsperiod på 20 år. "Det är en fantastiskt stor dag för Gällivare", säger kommunalrådet Birgitta Larsson (S).

"Vi behöver också bygga bostäder, förskolor och skolor, då vi kommer att ha en större arbetskraft för en lång tid framöver", säger Birgitta Larsson.

"Vi behöver också bygga bostäder, förskolor och skolor, då vi kommer att ha en större arbetskraft för en lång tid framöver", säger Birgitta Larsson.

Foto: Linus Nilsson

Gällivare2020-11-23 10:51

– Det ger en framtidstro, vi kommer också att behöva satsa i kommunen. Det behövs mycket arbetskraft för att bygga de nya verken. Men vi behöver också bygga bostäder, förskolor och skolor, då vi kommer att ha en större arbetskraft för en lång tid framöver, säger Birgitta Larsson.

Kommunalrådet anser att kommunen står rustade för att ta sig an de nya utmaningarna som ställs i och med att måndagens besked. 

– Vi har ju mark och upparbetade rutiner i och med samhällsomvandlingen, något som gjort att vi kan ha korta förhandlingprocesser gällande till exempel bygglov, säger Birgitta Larsson. 

En av de stora knäckfrågorna för kommunen kommer att bli att kunna ordna bostäder till de nya arbetstillfällena. Det råder nämligen på grund av samhällsomvandlingen brist på bostäder i kommunen. Enligt Birgitta Larsson är kommunen redo att möta upp behovet.

– Det finns redan en del utvecklingsplaner och detaljplaner och vi har köpt in en del mark men vi behöver hitta och köpa mer byggbar mark, i vissa fall behöver även marken som vi köper in detaljplaneläggas, säger Birgitta Larsson. 

Enligt dagens besked från LKAB har man säkrat bolagets framtid bortom 2060, något som gör att både Gällivare och Kiruna kommuns framtid är säkrad under tidsperioden. 

– Som jag förstod det rör det sig om ett par hundra jobb redan nästa år och det är en stor ökning som är oerhört positiv för kommunen, säger Birgitta Larsson.  

Den teknik som LKAB kommer att använda sig vid övergången till järnsvampsproduktionen är samma teknik som kommer att användas vid Hybritprojektet. Gällivare och Vitåfors samt Luleå och Svartön/Hertsöfältet har sedan en tid varit de två tilltänkta placeringsorterna för den planerade demoanläggningen, men placeringen av anläggningen förblev en fråga utan svar även efter måndagens pressträff.  

– Det är en fråga som vi kommer att behöva ta gemensamt med de övriga parterna inom projektet, säger Jan Moström, vd för LKAB. 

Det som dock står klart är att Vitåforsgruvan är den gruva som blir först ut för att ställas om från pelletsproduktion till järnsvampsproduktion. Det första verket planeras att vara redo att tas i bruk 2029 och det andra 2033.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!