118 miljoners ridanläggning ska byggas för 75 miljoner

Kommunen har dragit i handbromsen och tagit ett omtag gällande det nya stallet. Under omtaget har de privata stallplatserna blivit knäckfrågan som måste lösas. "Kommunen har dömt ut byggnaderna och vi vill bara att de lokaler vi har ersätts", säger ridskolechef Lotta Lindelöf.

På lördagen var det käpphästtävling i det gamla utdömda ridhuset. På bilden är ryttaren Tova Hagadal.

På lördagen var det käpphästtävling i det gamla utdömda ridhuset. På bilden är ryttaren Tova Hagadal.

Foto: Linus Nilsson

Gällivare2021-05-23 18:00

Anledningen till att kommunen drog i handbromsen var att första etappen av stallbygget kostat 10 miljoner kronor mer än planerat vilket lett till att hälften av de 65 miljoner kronorna som avsatts till stallbygget använts.

Ungdoms- och kulturutskottet har begärt ytterligare sju miljoner kronor för bygget och vid kommunstyrelsens senaste sammanträde beslutade kommunens politiker att tillsatta ytterligare 10 miljoner för fortsatt byggnation.

– Med tillskottet på 17 miljoner har vi en budget på strax över 40 miljoner kvar att finansiera projektet. Nu ska vi sitta ned med arbetsgruppen där representanter från stallet finns representerade och finna en lösning för byggnationen, säger Karl-Erik Taivalsaari.

Susanne Östman, ordförande i Ridklubben Dundret, menar att det ur ett tidsmässigt perspektiv vore bäst att starta att bygga den andra etappen, vilket innefattar det mindre ridhuset.

Enligt henne skulle en sådan lösning leda till att man kan fortsätta byggandet samtidigt som ridklubben kan utöka verksamheten som varit på sparlåga under flera år.

– Etapp ett är försenad och jag ser det som föga troligt att etapp tre skulle börja byggas innan 2023. Det ger oss en längre tidsram att hitta en samsyn kring behovet att innefatta privathästryttare inom ramen för dagens verksamhet, säger Susanne Östman.

Karl-Erik Taivalsaari ser även han de privata stallplatserna som en knäckfråga som måste lösas inför framtiden.

– Ett alternativ hade varit att ge privatpersoner möjlighet att bygga ett eget stall. Det vore mest fördelaktigt om de kunde byggas i nära anslutning till ridanläggningen, säger han.

För att förslaget ska bli realitet behöver kommunen stycka av tomter och detaljplanelägga området, något som kommer att ta år att genomföra, ett arbete som enligt Karl-Erik Taivalsaari startat. 

Ytterligare stallverksamhet i området skulle även kunna få konsekvenser för kommunrundan, det kommunala skidspåret som ligger i anslutning till ridanläggningen.

– Det blir en utmaning att få ryttare och skidåkare att samexistera och det bästa hade varit om det går att hitta en lösning där de båda kan utöva sin verksamhet på olika håll, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!