– Folk tror att saker och ting försvinner så fort man drar i spaken eller trycker på knappen, men så är det ju inte, säger Tommy Martinsson. Han har jobbat som tekniker på Kavahedens avloppsreningsverk i Gällivare i över 40 år. Problem med "fulspolningar" har alltid funnits, men det finns en sak som blivit värre med åren berättar han.
– Det största problemet vi har är sådana där wipes - rengöringsdukar och våtservetter. Toalettpapper går ju sönder i kontakt med vatten, men inte de här. De är jättestarka och elastiska.
– De är ju svåra att ha sönder som de är, men när de krullat ihop sig så är det helt omöjligt att dra sönder dem för hand, fortsätter Jonas Blombacke, ny enhetschef för vatten & avlopp i Gällivare kommun.
Varje dag passerar det fem miljoner liter avloppsvatten genom Kavahedens avloppsreningsverk. Vattnet kommer från hushåll, företag och industrier i Gällivare, Malmberget och Koskullskulle. Ute i samhället finns det ett 20-tal pumpstationer som ser till att vattnet tar sig hela vägen till reningsverket.
– Det räcker med tio sådana där wipes så blir det stopp i en pumpstation. I en kommun med 17 000 invånare är tio inte mycket. Och varje gång det blir stopp måste vi ut till pumpstationen och rensa.
Att rensa pumparna från skräp är ingen enkel sak. Och det kostar tid, vilket är detsamma som att det kostar pengar. I pumpen sitter det en cylinder vars uppgift är att mala sönder avföringen som passerar.
– Får vi larm så får beredskapspersonalen åka ut och titta. För det mesta måste vi ta upp pumpen och den väger 70 kilo, så den kan vi inte lyfta upp med handkraft, så vi får använda kranar. De där servetterna som folk spolar ner lindar sig så hårt om cylindrarna att vi måste skära för att få bort dem, säger Tommy Martinsson.
Det är ett tidskrävande och slitsamt arbete som dessutom kan vara farligt.
– Det har förekommit att vi hittat rakblad, så vi kan ju inte gå in med händerna när vi ska rensa. Med tanke på alla bakterier och sånt som finns i vattnet vill man inte få ett öppet sår när man håller på. Så det är inget roligt jobb att åka ut på. Det är tungt och kan vara riskabelt, säger Jonas Blombacke.
Eftersom att Gällivare är en av landets största kommuner så kan de som har beredskap få åka långt på ett larm. De många småsamhällena och byarna har egna små avloppsreningsverk. Men det kan naturligtvis bli stopp även där.
– Har det hänt något i till exempel Nikkaluokta så går det åt många timmar. Det är 18 mil enkel resa.
Tommy Martinsson säger att det egentligen inte är så svårt att veta vad man får spola ner eller inte.
– Kiss, bajs, spyor och toapapper. Ingenting annat ska spolas ner.
Vad händer om det tar för lång tid att åtgärda ett fel i en pumpstation?
– Det kan bredda ut i avloppssystemet så att vi riskerar att få ut orenat vatten. Och så kan det bli stopp i distriktet, säger Tommy Martinsson.
Du har jobbat med det här i över 40 år - vad är det konstigaste som du sett folk har spolat ner?
– Jag brukar säga att vi har hittat allt som är fysiskt möjligt att spola ner. Jag har hittat körkort, löständer, leksaker, underkläder - allt möjligt.
Vattnet från avloppsreningsstationen i Gällivare rinner ut i Bergbäcken och sedan ner i mindre vattendrag till Linaälven och därefter vidare ut i Kalixälven.