Fyndet bekräftar – fanns Gällivarebor för 9000 år sen

Boplatsen som hittats är belägen på en låg kulle vid en mindre tjärn i närheten av byn Sammakko i Gällivare kommun. "Fyndet ger en större bild över de "pionjärer" som levde i nordligaste delen av inlandet under tiden för inlandsisen", säger arkeologen Frida Palmbo.

Översikt av boplatsen vid Sammakko. Arkeolog Frida Palmbo i bild.

Översikt av boplatsen vid Sammakko. Arkeolog Frida Palmbo i bild.

Foto: Mica Vesterlund/Norrbottens museum

Gällivare2021-06-29 19:00

Under 2019 hittades de första fynden och under 2020 har arkeologer från Norrbottens museum genomfört en arkeologisk utgrävning av boplatsen. Resultaten tyder på att en handfull människor spenderat en kortare tid i närheten av Sammakko för 9 000 år sedan.

Siffran 9 000 år har enligt Frida Palmbo konstateras genom att benrester från en eldstad har kol-14-daterats.

– Benen som hittats ser ut att tillhöra ren och fågel och det säger en del om den kost som de som bodde här livnärde sig på, säger hon.

Utöver det anser Frida Palmbo att det är svårt att säga något mer om vilka människorna var.

– Gissningsvis var de inte mer än en handfull, den slutsatsen går att dra dels utifrån fyndmaterialet och dels från hur liten kullen är som de bosatt sig på.

I framtiden hoppas hon med hjälp av sedimentprov som forskare vid Lunds Universitet tagit, kunna säga mer om hur klimatet och miljön såg ut i området för 9 000 år sedan.

Boplatsen i Sammakko har vissa likheter med den nu äldsta bosättningen i länet som hittats, vid Aareavaara som ligger några mil från Pajala. Den bosättningen har genom kol-14-dateringar visat sig vara 10 600 år gammal, vilket gör att de båda boplatserna är från äldsta stenåldern.

– Andra likheter är att de båda boplatserna ligger på låga kullar. I Aareavaara ligger boplatsen invid en myr, som vid tiden för bosättning utgjorde det forntida havet. Vid den tid låg boplatsen på en ö i den dåtida skärgården. Boplatsen vid Sammakko ligger idag i närheten av en liten sjö och ligger ovanför det forntida havet, säger Frida Palmbo.

Det tillsammans med att det inte hittats några rester av fiskben vid boplatsen gör att hon inte tror de befunnit sig på platsen för fisket.

– Det har att göra med att det inte är något stort antal fynd som vi hittat i området men även utifrån de fyndtyper vi hittat, säger Frida Palmbo.

Hon vågar sig inte på att dra en slutsats om när eller hur länge som människorna befunnit sig på platsen mer än att det är under en kortare tid.

– Men de här människorna var nog några av ett fåtal som färdades i grupp här uppe och fyndet ger en större bild över de "pionjärer" som levde i nordligaste delen av inlandet under tiden efter inlandsisens avsmältning, säger Frida Palmbo.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!