Dundret har uttryckt sin vilja att arrangera alpina världscupen 2023. Kommunalråd Jeanette Wäppling, ordförande i Dundret Gällivare Fjällanläggning, uppger att de fortfarande är i ett väldigt tidigt stadium av planeringen, att det än så länge är en vision och ett mål att jobba mot.
– Det kommer kräva mycket jobb och det finns väldigt mycket vi behöver titta på, men vi är beredda, har förutsättningarna och vill visa att vi kan. Vi skulle sätta Dundret på kartan i hela alpina världen, vilket skulle vara bra för både Gällivare och Norrbotten. Det är något som inkluderar hela samhället och vi måste därför ha med oss medborgare och näringsliv, säger hon.
Jeanette Wäppling säger att de kommer vara i kontakt med skidförbundet angående eventuella upplägg och hon öppnar upp för ett samarbete med Levi. Gällivare har en gång tidigare arrangerat världscupen, när världseliten gästade Dundret 1983. Tobias Larsson, verksamhetschef på Dundret, ser det som ett kvitto på att det är möjligt.
– Vi vet att förutsättningarna finns, vi har fallhöjden, längden på backarna och människor med erfarenhet av att arrangera världscuper, både alpint och i längdåkning. Det finns inte direkt något ställe i Sverige som har samma struktur som vi har med flygplats, närheten till samhället och till och med ett regionalt sjukhus på orten, säger han.
Tobias Larsson menar att det bygger mycket på att jobba efter förbundets kravlista och att först arrangera mindre tävlingar och event, helt enkelt för att visa vilken potential de besitter.
– Vi har lång väg att gå, men jag tycker visionen ska ses som ett stort penseldrag för att man vill satsa på anläggningen. Dundret ska få en hög status och inte stanna vid en pulkbacke som är öppen på helgerna, det ska bli en helårsanläggning som är öppen varje dag och vi satsar på boenden och nöjen vid sidan om, säger han.
Bland annat uppger Tobias Larsson att de måste uppgradera belysning och övrig befintlig infrastruktur, tillsammans med breddning av backarna och förbättrad möjlighet till boende. De har i dagsläget ingen klar bild över eventuella kostnader.
– Nej, utan det måste tas fram en plan att jobba efter, men även om Dundret är kommunalägt ska vi vara självgående som vilket annat företag som helst. Vi har några år på oss att jobba för det här, men vi räcker upp handen och visar att vi vill vara med, säger han.