På onsdagskvällen kom besked från Gällivare kommun att tre åldringar på samma boende dött. De misstänks ha smittats av coronaviruset.
– Det är klart att det är allvarligt, 22 stycken är 22 för många. Men vi kan inte heller säga att alla är sjuka, de har symptom och då ska vi behandla det som covid-19, säger socialchefen Annette Viksten Åhl.
Hur smittan kommit in på boendet är oklart.
– Det är en av sakerna som är svårast att säkerställa även om man försöker hitta det. Det hade varit lätt att stoppa om man hade kunnat ringa in det, säger hon.
Åldringarna har avlidit den senaste veckan. De flesta smittade insjuknar efter runt fem dagar vilket skulle innebära att två smittats förra veckan, en veckan innan. Men inkubationstiden fram tills en person uppvisar symptom kan vara allt från 2-14 dagar, enligt Folkhälsomyndigheten.
Nu sätts åtgärder in för att begränsa smittan. Personalen delas upp så att vissa bara arbetar hos äldre med symptom.
– Personalplaneringen blir jätteviktig. Det är inte säkert att det är corona utan kan vara en vanlig förkylning, men den personalen ska inte arbeta med friska brukare, säger Annette Viksten Åhl.
Kommunen sätter ett tillfälligt stopp för de äldre som planerat att få flytta in på ett boende.
– Man kan få in någon som har symptom eller som man inte vet är smittad, men också tvärtom. Att man kan flytta in någon som är frisk på ett ställe där det finns sjuka.
Vad händer med dem?
– Vi får tillföra mer hemtjänstinsatser, men de kommer på sikt få flytta till ett boende.
Det pågår diskussioner med Region Norrbotten om särskilda avdelningar för äldre med symptom, men det är i nuläget inte aktuellt.
På tisdag avslöjade vi att coronasmittan tagit sig in på äldreboenden i Kiruna. Personal där larmar om brister och att de tvingats jobba utan skyddsutrustning. I Gällivare ser det inte ut så, enligt socialchefen.
– Vi har tillgång till skyddsutrustning och vi säger att man ska använda den när man behöver den. Det är visir, munskydd och plastförkläden. Det finns så klart en farhåga för att utrustningen inte ska räcka, men vi följer det hela tiden.
Hade ni inte kunnat vara snabbare med åtgärder?
– Om man haft en spåkula så att man kunde säga att den dagen kommer det att ske. Vi har varit noggranna med att följa upp om det finns symptom hos våra brukare och gå in med insatser. Jag hoppas att vi agerat rätt.