Boliden har sedan tidigare erbjudit tjänstledigt till anställda med vårdutbildning som vill hjälpa till i arbetet med coronaviruset. Sedan några dagar tillbaka har de dessutom beslutat att bolaget kommer att täcka upp de anställdas eventuella lönebortfall genom att betala mellanskillnaden. Samtidigt kommer de att stå för bortfall av andra ersättningar, som semester och avsättningar till pensioner.
– Det gäller de av våra anställda som har tidigare erfarenhet och utbildning från sjukvården och då vill gå tillbaka till den typen av arbete. Vi vill helt enkelt möjliggöra så att de kan hoppa in och hjälpa sjukvården vid behov, och vi kommer då att toppa upp lönen så att de får likvärdig lön, säger Catrine Johansson Lantto.
Tjänstledigheten kan vara i upp till tre månader och gäller för arbete inom Region Dalarna, Region Västerbotten, Region Norrbotten och Region Stockholm. Utöver det har Boliden Aitik även samlat in olika typer av skyddsmaterial som har skänkts eller ska skänkas till vården. Bland annat har visir, glasögon, skyddsoveraller och andningsskydd av olika slag ingått i insamlingen.
– Vi är jätteglada att vi kan erbjuda det här och göra på det här sättet, det är väldigt viktigt att kunna stötta vården i den här situationen, säger Catrine Johansson Lantto.
I dagsläget har de inte någon exakt uppskattning av hur många som kan beröras av erbjudandet om tjänstledighet. Bolagets enda krav är att verksamheten ska kunna fortgå med behållen säkerhets- och produktionsnivå. En produktionsnivå som enligt kommunikatören än så länge inte påverkats desto mer av virusets spridning.
– Inte märkbart, säger hon.
Ett liknande erbjudande om tjänstledighet har utarbetats även för anställda hos LKAB. Kommunikationsdirektör Bo Krogvik menar att det faller sig naturligt att de är med och bidrar när behovet finns och pressen på sjukvården är hög.
– Informationen ligger ute på vårt intranät. Vi har talat om för våra medarbetare att vi erbjuder tjänstledighet och att vi ser till att man inte förlorar i lön, vi uppmanar också personal som har den behörigheten att göra den insatsen. Det kan ju handla om till exempel undersköterskor och sjuksköterskor, säger han.