Skolinspektionen anser efter en tillsyn i grundskolans årskurser 7-9 att Gällivare kommun inte kunnat säkerställa att elever och vårdnadshavare fått tillräcklig information om sina rättigheter till modersmålsundervisning i nationella minoritetsspråk.
– Informationen på vår hemsida har varit otydlig, inte uppdaterad och inte heller översatt till minoritetsspråken. Det har lett till att vissa haft uppfattningen att det var de gamla reglerna som gällde, säger skolchef Eva Martinsson.
Enligt skolinspektionen har skolchefen uppgett att rektorerna tilldelats uppgiften att sprida aktuell information till elever och vårdnadshavare. I utredningen står däremot att samtliga rektorer hävdar att de inte känt till de rutiner som skolchefen hänvisar till.
– Vi har missat att lyfta vidare de här förnyade föreskrifterna och rektorerna har nog varit medvetna om att det är deras uppgift att sprida informationen men alla kände inte till förändringarna i regelverket. Nu har vi bokat in så att vi har årliga informationsmöten där vi även lagt in minoritetsspråk som ett tema, säger Eva Martinsson.
Utredningen visar också att eleverna inte erbjöds läsa sitt nationella minoritetsspråk på de olika sätt som författningarna anger och att kraven om närvarande handledare vid fjärrundervisning inte uppfyllts. Enligt skolförordningen ska en handledare finnas närvarande i samma lokal.
– Det har vi tolkat som att handledaren till eleven som har fjärrundervisning kan finnas i rummet intill och vara tillgänglig ifall eleven behöver hjälp med någonting eller har några frågor. På någon skola har informationen varit otydlig då det funnits en vuxen utsedd men eleven inte har kunnat svara på vem. Det har då rört sig om klassföreståndaren som suttit i ett angränsande rum men vi har helt enkelt inte varit nog tydliga i det, säger Eva Martinsson.
Skolinspektionen kräver att Gällivare kommun senast den 13 december ska redovisa vidtagna åtgärder. Bland annat ska de se till att elever och vårdnadshavare får kontinuerlig information om rätten till modersmålsundervisning och att de erbjuds undervisningen i samband med språkvalet. De ska också se till att fjärrundervisning sker i realtid och att det finns en handledare närvarande i lokalen.
– Redan när vi fick informationen har vi tagit tag i åtgärderna. Vi har lagt ut ny information på webben, sett över våra rutiner och utsett en person på förvaltningen som är ansvarig att se till att vi är uppdaterade i det senaste. Vi är en stor kommun vad gäller minoritetsspråk och ser att samhället behöver människor med kompetens i språken, därför är det en jätteviktig fråga för oss, säger Eva Martinsson.