NSD100: Cora Karlsson

Cora Karlsson

Cora Karlsson

Foto: Joel Abrahamsson

Gällivare kommun2019-12-20 08:26

Cora Karlsson, 40 år, Gällivare: 

– Jag är en person som hela tiden vill att det ska hända något. Jag vill se utveckling och driva saker framåt. Jag har hittat mitt alldeles egna citat: "Vänta inte på förändringen, var den". Jag känner verkligen så, jag vill vara med och förändra, utmana och utveckla. 

När jag började plugga miljö och kvalitet i början av 2000-talet var jag helt omedveten om vilken miljöbelastning vi människor har, jag sopsorterade inte ens. Jag minns att jag på den tiden slängde en glödlampa och en syltburk i soporna utan minsta reflektion. Men allt förändrades när jag började skolan och jag konsumerade all information som hade med miljö att göra vare sig det handlade om avfall, material, transporter, mat, kemikalier eller hur kläder tillverkas. Det gav mig en insikt om att det inte är något vidare att leva på det viset vi lever i dag. Vi behöver förändra en hel del saker. Den tanken började växa mer och mer inom mig och jag började titta på vilket smink och schampo jag använde, hur jag värmde upp huset, om jag borde köra bil och vilket elbolag jag skulle använda. 

Många år senare landade jag i insikten att det inte räcker att göra personliga förändringar och tro att det ska hända något. Jag behövde vara med och göra större förändringar. Och hur liten insats jag än kan göra så vill jag ändå ha gjort det. I framtiden vill jag kunna titta på min son och säga att jag inte bara såg klimathot och miljöproblem utan att jag också valde att göra något. 

Jag spenderade en lång tid med att processa på vilket sätt jag kan påverka och förändra och insåg att jag måste gräva där jag står och min plats är Gällivare. Jag kände också att det jag ville var att sätta folk i kontakt med det som är viktigt för att de ska börja bry sig på djupet. Idén om att få människor att sätta händerna i jorden föddes då och Renodlat växte fram. Effekten av det jag gjort kommer kanske först om många år vilket är ganska intressant eftersom jag är en rätt kortsiktig person. Jag älskar att få saker att hända. Min tro är att lägger man bara ner hjärta och själ och en massa arbetstimmar så kan man göra nästan vad man vill.

Cora Karlsson
Cora Karlsson
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!