Restaurangägare har riktat kritik mot att kommunal- och regionägda Matlaget i Gällivare säljer sitt matsvinn via mobilapplikationen Karma. De får medhåll av Moderaterna som likt restaurangerna anser att Matlaget bedriver konkurrerande verksamhet som då strider mot konkurrenslagen.
– Det finns uppgifter om att man ibland kan sälja upp till 120 portioner om dagen. Vi har restauranger i en ganska utsatt situation och när man då går ut och erbjuder fyra till sex portioner för 90 kronor tar det bort en del av marknaden. Det blir illojal konkurrens, de säljer till ett pris som ingen annan kan, säger Lars Alriksson.
I en skrivelse till kommunstyrelsen uppger Moderaterna att försäljningen också strider mot bolagsordningen då de menar att Matlaget utifrån den endast får sälja till kommunala verksamheter. Därför yrkar de att försäljning via Karma ska upphöra.
– Vi ska inte ha kommunalägd restaurangverksamhet på det här sättet, det slår ut privata restaurangägare och det är inte tillåtet. De måste verka inom lagens ramar och med försiktighet för att inte förstöra restaurangmarknaden. Idag finns snarare incitament till att skapa överskott, säger Lars Alriksson.
Kommunalråd Henrik Ölvebo (MP) anser å andra sidan att försäljningen är förenlig med bolagsordningen och hänvisar till bolagets syfte om optimalt resursutnyttjande.
– Det handlar om att nyttja resurserna, sett till både hållbarhet och ekonomiska aspekter känns det självklart att vi i dagsläget inte kan slänga mat, säger han.
Henrik Ölvebo uppger att det kan vara svårt att förutse överskott då det produceras stora mängder mat samtidigt som förutsättningarna för exempelvis skolor snabbt kan förändras, vilket kan leda till oförutsedda avbokningar.
– Ambitionen är såklart att synka produktion med konsumtion, men det är inte helt enkelt alla gånger, säger han.
Kommunstyrelsen beslutade att begära in uppgifter från Matlaget avseende försäljning och prissättning för överskottsproduktion. Henrik Ölvebo menar att de då får svart på vitt vilka mängder det handlar om och kan visa att det inte rör sig om de mängder som antyds.
– Skulle det handla om jättestora volymer så kan man förstå att man hävdar att det kan påverka konkurrensen. Eftersom det rör sig om så pass små volymer och icke kompletta rätter som förpackas i en matlåda har jag svårt att se vad de konkurrerar med, säger han.