LÀrare larmade för tvÄ Är sedan

Redan för ett par Är sedan signalerade kulturskolans lÀrare om vad som var pÄ vÀg att hÀnda. Men kommunen lyssnade inte.

Skolinpektionen upptÀckte att GÀllivare kommun inte tillgodoser alla elevers garanterade undervisningstid.

Skolinpektionen upptÀckte att GÀllivare kommun inte tillgodoser alla elevers garanterade undervisningstid.

Foto: Monica Olofsson

GĂ€llivare kommun2019-09-27 07:51

För ett par Ă„r sedan presenterade Barn-, utbildning och kulturförvaltningen ett förslag som skulle vara en omstrukturering av ledningsorganisationen men som lĂ€rarna pĂ„ kulturskolan menade var en organisationsförĂ€ndring av verksamheten. FarhĂ„gan var att kulturskolan skulle slĂ„s sönder nĂ€r musiklĂ€rarna placerades under rektorerna. 

Maria Granewald, ordförande för LĂ€rarförbundets lokalavdelning i GĂ€llivare, sĂ€ger att beslutet i förlĂ€ngningen kan ha orsakat att elever inte fĂ„tt den garanterade undervisningstiden i musik – och i hemkunskap som dock inte ligger under kulturskolan.

– Det var mĂ„nga lĂ€rare som inte var intresserade av att arbeta pĂ„ det sĂ€ttet och flaggade för att det inte var en bra idĂ©. De signalerade att de kanske inte skulle vara kvar om beslutet klubbades igenom, sĂ€ger Maria Granewald.

– Vi hade kanske haft en annan bemanning om kommunen hade lyssnat pĂ„ de som jobbar pĂ„ kulturskolan.

LÀrarbristen har funnits i mÄnga Är och Maria Granewald sÀger att facket i mÄnga Är fört diskussioner om hur man ska locka mÀnniskor till yrket.

– De flesta Ă€r överens om att arbetsbelastningen och miljön spelar in. Är de utbildade lĂ€rarna fĂ€rre fĂ„r de ta större ansvar för större grupper, undervisning och planering för de obehöriga lĂ€rarna. Det finns ingen snabb lösning men under tiden mĂ„ste man se till att det finns drĂ€gliga förhĂ„llanden för de som resan jobbar, sĂ€ger hon.

Hon konstaterar att kommunen mÄste lyssna pÄ lÀrarna.

– LĂ€rarassistenter och husvikarier Ă€r ett jĂ€ttebra initiativ, sĂ„ man har lyssnat till en viss del, sĂ€ger hon.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!