Gällivare kommuns krisledningsnämnd beslutade under torsdagen att skjuta till tre miljoner kronor för inköp av skyddsutrustning, i första hand till vård- och omsorgspersonal inom socialförvaltningen. Annette Viksten Åhl uppger att förbrukningen av skyddsutrustning rusat iväg, att det inte råder brist i dagsläget, men att det är ett mycket viktigt beslut för att trygga fortsatta inköp.
– Tillgång till skyddsutrustning är a och o för att minska smittspridningen i samhället. Vi har god tillgång vilket är en trygghet för såväl brukare som personal, säger hon.
Till följd av den senaste tidens rapportering om ett ökat antal misstänkt coronasmittade inom hemtjänsten har oron växt gällande när personal ska använda munskydd och visir. Annette Viksten Åhl kan förstå oron, men betonar att de noga följer de nationella direktiven gällande skyddsutrustning.
– Det innebär att så fort vi misstänker att en brukare är smittad så är det munskydd och visir som gäller. I arbete med friska brukare används inte skyddsutrustning, men vi är samtidigt noga med att den personal som arbetar är frisk. Vid minsta lilla förkylningssymptom ska de stanna hemma, säger hon.
Delar av behovet har tillgodosetts bland annat via kommunal egentillverkning. Personal inom hemtjänsten har uttryckt oro över kvalitén på utrustningen och berättar om både munskydd och visir som vid flera tillfällen gått sönder. De menar att de varje dag är orolig att antingen smitta andra eller själv bli smittade och ifrågasätter på vilket sätt och av vem utrustningen godkänts.
– Det är klart att vi ska hjälpa alla och jobba på som vanligt, men om vi haft ordentlig utrustning som de till exempel har på sjukhuset hade det känts tryggare. Nu känns det som att vi jobbar med livet som insats, säger en anställd inom hemtjänsten.
Annette Viksten Åhl uppger att de har förtroende för utrustningen och berättar att den godkänts av kommunens medicinsk ansvarige sjuksköterska, MAS, i samråd med motsvarigheterna i andra kommuner samt smittskyddsläkaren för Region Norrbotten.
– Där har man kommit fram till att det är ett bra material att använda och det är väldigt viktigt att vi har ett material som är rätt utifrån vad det ska skydda, vilket är droppsmitta. Vi har ett munskydd som kompletteras med ett visir, säger hon.