Redan som liten fattade Anna Rost, 27, tycke för vatten. När fiskarna i Östersjön nappade mindre och mindre blev hon orolig, och bestämde sig för att undersöka saken vidare. Då kunde hon läsa om hur situationen för vattnet försämrades. Det banade väg för studier på civilingenjörsprogrammet med inriktning på miljö och vatten vid Luleå tekniska universitet.
– Jag brinner för rent vatten för det är det mest grundläggandet behovet vi har. Jag känner en liten oro inför framtidens vattenhantering, därför har jag valt att rikta in mig på det, säger hon.
Anna Rost är en av 30 personer som valts ut till Sida Alumni för att representera Sida, Sveriges biståndsmyndighet, som arbetar med svenskt bistånd på uppdrag av riksdag och regering. Då är hon ute i skolor och föreningar och föreläser om sin fältstudie i Uganda, som gjordes i samarbete med Sida, SLU, LTU och Makerereuniversitetet.
– Vi renade fekalier, mänsklig avföring, med hjälp av olika kemikalier så att produkten kunde användas som gödsel. Vi fick bort alla osunda bakterier så det inte spreds vidare till maten, och reningsverket där vi arbetade skulle fortsätta använda en av kemikalierna vi testade, säger Anna Rost.
Syftet med föreläsningarna är att sprida kunskap om Sidas arbete, de globala hållbarhetsmålen och, i Annas fall, globala utvecklingsfrågor med fokus på vatten- och sanitet. Med hjälp av arbetet i Uganda försöker hon konkretisera det och skapa en dialog.
– På mina föreläsningar är jag tydlig med att det inte ska vara en envägskommunikation. Ungdomar idag är väldigt medvetna om de globala hållbarhetsmålen och klimatet, då vill jag öppna för en diskussion, säger hon.
Under sina föreläsningar är hon också tydlig med att det viktigaste inte är studiens resultat, utan det huvudsakliga syftet med att göra arbetet utomlands är att bygga relationer och lära sig mer om landets kultur.
– Det är det jag försöker få fram i mina föreläsningar, att det kanske inte är resultatet som är det viktigaste just i min studie utan det är mer gemenskapen att möta en ny kultur och lära av varandra, säger Anna Rost.
Målet är att genomföra runt 15 föreläsningar i norra Norrland, på sidan av hennes arbete med vattenhantering i Bolidens gruva Aitik. Nu närmast bär det av till Kiruna.
– Det är helt fantastiskt att få möta andra människor, för det är många som sitter på olika historier.