Kommunstyrelsen har beslutat att gå vidare med förslaget om att förändra kommunvapnet och ärendet kommer tas upp i fullmäktige. Idag består vapnet av en rödgul sköld med två renar och två symboler hämtade från det kemiska tecknet för järn. Tecknet är i andra sammanhang en symbol för det manliga könet och majoriteten vill byta ut ett av de tecknen mot ett tecken för koppar och kvinna, som en gest för jämställdhet och att samtidigt lyfta de kopparfyndigheter som finns i kommunen.
– Vi vill gärna visa på det och tycker det är viktigt, säger kommunalråd Birgitta Larsson, Socialdemokraterna.
Kostnaderna beräknas uppgå till drygt 30 000 kronor, varav kommunikationsavdelningen beräknat att 20 000 går till att byta ut befintliga skyltar. Tanken är att inte byta allt på en gång utan att löpande ersätta den utrustning och de föremål som redan finns och har nuvarande skölden på sig. Det betyder exempelvis att kuvert, flaggor och arbetskläder byts ut i och med att de nuvarande förbrukas, men också att kommunvapnen på tjänstebilarna förnyas först när de byts ut och nya leasingavtal tecknas.
– Man måste ju exempelvis beställa nya kläder med jämna mellanrum, så då levererar vi ju ett nytt tryck till den som gör de här produkterna och det blir det inga extra kostnader. De flesta förändringar beräknar vi vara gjorda inom sex till tolv månader, säger Birgitta Larsson.
Förslaget har mött stark kritik från oppositionen och Moderaternas Lars Alriksson är förvånad att majoriteten trots allt valt att gå vidare med ärendet.
– Med tanke på att det föregått en samhällsdebatt tänkte jag att man tagit lite intryck av de synpunkter som framförts, så jag blev både lite besviken och överraskad över det, säger han.
Lars Alriksson står kvar vid kritiken gällande att kommunvapnet har en historisk kontext och inte är något man ska göra för mycket politik av.
– När man nu har politiserat vapnet och istället tolkar symbolerna efter kön. Då exkluderar man helt plötsligt de som inte betecknar sig som varken man eller kvinna och har gått in och rört i något som man överhuvudtaget inte behöver göra, säger han.
Han menar också att det finns frågetecken kring underlaget för den uppskattade kostnaden.
– Men jag är ju själv inte beredd att lägga ner ett öre på det. Jag satsar mycket hellre de pengarna på praktisk jämställdhet, säger han.