Första terminen närmar sig för Kunskapshuset

Kunskapshuset växer fram i Gällivare centrum och tanken är att eleverna flyttar in till höstterminen. ”Vi följer tidsplanen”, säger projektchef Bo-Göran Bäckfors.

De många klassrummen tar form och tanken är att eleverna ska flytta in till höstterminen.

De många klassrummen tar form och tanken är att eleverna ska flytta in till höstterminen.

Foto: Joel Abrahamsson

Gällivare kommun2020-02-24 22:20

Från allra första början var det däremot sagt att inflyttning skulle ske redan i augusti 2019, men en kall och snöig vinter 2017 innebar svårigheter, exempelvis med det föreberedande markarbetet, betonggjutning och armering.

– Det var visserligen en väldigt snäv tidsplan, men den vintern gjorde att vi tappade ett antal månader som gjorde att tidsplanen sprack och vi valde att skjuta på det ett år. Tillsammans med skolan ansåg vi inte att det fanns någon anledning att flytta mitt i terminen, säger Bo-Göran Bäckfors.

Den tänkta inflyttningen försköts alltså till höstterminen 2020. Nu menar Bo-Göran Bäckfors att de följer tidsplanen.

– Efter det har det rullat på. Det är sagt att slutbesiktning ska ske i juni och sedan är tanken att flytta in verksamheterna under sommaren, det finns bland annat en del större maskiner och utrustning från exempelvis bygg- och fordonsprogrammet som ska flyttas. Det ska möbleras och inredas, säger han.

Just nu fortgår arbetet med bland annat stomkompletteringar och installationer av ventilation, brandlarm, el och tele tillsammans med målning och golvläggning. Huset som i första hand ses som ersättning för gymnasieskolan i Malmberget är dimensionerat för ungefär 1000 personer, varav cirka 850 elever. Kostnaden för bygget uppgår till just över 600 miljoner kronor.

– Som det ser ut nu så klarar vi att hålla kostnaden, säger Bo-Göran Bäckfors.

Inspirationen till huset är till stor del tagen från närområdet, exempelvis med färger från fjällvärlden. Utvändigt har designen sagts vara inspirerad av ett upp och nervänt dagbrott, men enligt Bo-Göran Bäckfors är det ingen vedertagen uppfattning.

– Min personliga uppfattning är att det symboliserar ett fjäll och att det ser ut lite som en kopia av Dundret. Taket kommer bli ett så kallat sedumtak som är en typ av mossa eller torv som är väldigt fjällinspirerat och det kanske är därför jag ser på det som ett fjäll, men det är kul att man kan se på det på olika sätt, säger han.

Bo-Göran Bäckfors uppger att de haft siktet inställt på en byggnad av miljöklass guld. Det innebär att uppfylla krav på mycket effektiv energianvändning, sunda materialval, god ventilation och hög fuktsäkerhet.

– För att uppfylla kraven ska det bland annat vara väldigt energisnålt, med bättre ljus och akustik. Bättre klass på det mesta helt enkelt, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!