Tjänsten är till för de brukare som drabbats av sjukdom eller olycka som krävt sjukhusvård och sedan känner oro över att klara sig hemma den första tiden. Tanken är att det ska finnas möjlighet att erbjudas rehabilitering, vård och omsorg i hemmet, upp till tre veckor efter sjukhusvistelsen. Teamet består av arbetsterapeut, fysioterapeut och undersköterskor.
– Man jobbar med brukaren i någon vecka efter att de kommit hem och ser till att de kommer igång med rehab och rätt sorts aktiviteter, det handlar framförallt om att ge brukaren den bästa möjliga starten efter sin sjukhusvistelse, säger Johannes Sundelin (S), ordförande i Socialnämnden.
I samverkan med sjukvården har de sett att det i vissa fall finns behov för extra resurser och Johannes Sundelin menar att det också är ett sätt att få ner antalet utskrivningsklara patienter på sjukhuset.
– När patienten är färdigbehandlad och sjukhuset är redo att lämna över patienten kan det ta tid för kommunen att ställa om och erbjuda extra resurser, nu är tanken att underlätta det och på sätt se till att patienter och brukare inte behöver ligga på sjukhus om de inte behöver det, säger han.
Tillsammans med brukaren gör kommunen en bedömning utifall det finns behov till extra resurser och hjälp. Projektet har startats under slutet av 2019 och den operativa verksamheten under början av 2020. 3,9 miljoner kronor finns budgeterat för satsningen under det första året.