"Driftskostnaderna kommer att minska"

Majoritetens budgetregler och kommundirektiv oroar Moderaterna som menar att de inte tagit de nya anläggningarnas ökade driftskostnader i beaktning. "Det blir precis tvärtom", säger kommunalråd Henrik Ölvebo (MP).

Majoriteten består av Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Socialdemokraterna. De tre kommunalråden Jeanette Wäppling (V), Henrik Ölvebo (MP) och Birgitta Larsson (S).

Majoriteten består av Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Socialdemokraterna. De tre kommunalråden Jeanette Wäppling (V), Henrik Ölvebo (MP) och Birgitta Larsson (S).

Foto: Joel Abrahamsson

Gällivare kommun2020-03-12 09:30

Fullmäktige har antagit budgetregler och kommunplansdirektiv 2021-2023 som kommer gå ut till nämnder och styrelse för fortsatt arbete innan beslut tas till hösten. Henrik Ölvebo ser positivt på den kommande perioden.

– Vi lyckas göra stora satsningar på skola, kultur, fritid och välfärd och vi testar nya grepp för att behålla personal, samtidigt gör vi stora satsningar på lokaler och trots det lyckas vi hålla ett bra resultat över hela perioden, säger han.

Moderaterna uttrycker stor oro över de antagna direktiven. De menar att resultatnivån på 1,7 % över perioden är alldeles för låg och har själv lagt förslag på en nivå på minst 3%. Lars Alriksson menar att majoriteten inte tar hänsyn till deras stora extrainvesteringar, tillsammans med ökade drifts- och avskrivningskostnader som de nya anläggningarna medför.

– Man kommer inte klara att underhålla de anläggningar man har. Allt det som byggts har överskridit prognosen rejält så vi måste ha marginal, säger han.

Henrik Ölvebo uppger att det sett till kommunsverige handlar om goda resultat och han inte kan förklara tankarna bakom Moderaternas siffror. Han håller heller inte med om att underhållskostnaderna kommer att öka, i och med att avskrivningskostnaderna tas ut av lägre driftskostnader.

– Det blir precis tvärtom eftersom vi nu får nya anläggningar, plus att vi kan organisera driften på ett annat sätt, exempelvis genom att vi slår ihop flera sportanläggningar. Självklart måste man vara vaksam så att man inte investerar för mycket då vi är inne i ett väldigt speciellt läge, säger han.

Lars Alriksson uttryckte på fullmäktige att det finns mängder med investeringar som de inte står bakom. Han kritiserar bland annat planer på ett utomhusbad och ett särskilt boende på Repisvaara, och syftar på att det redan finns två fungerande i Hedgården och Enen.

– Vi vill säkra framtiden genom att genomföra det som är nödvändigt och det som återstår i samhällsomvandlingen för kommunal del, vilket är Multiaktivitetshuset. Tillsammans med friidrottshall, ishall och de nya bostadsområdena skulle vi ändå att ha ett utbud och en attraktivitet som inte många andra i motsvarande storlek kan erbjuda, säger Lars Alriksson.

–  Angående utebadet pågår en förstudie där man tar fram kostnadsberäkningar och underlag som de kritiserar utan att veta omfattning och kostnader. Det är i huvudsak en ersättning för utomhusbadet i Malmberget och inte ett rent ”kallbad” som de ofta vill framställa det som, säger Henrik Ölvebo.

Gällande boendet på Repisvaara hänvisar han till de beräkningar som tagits fram kring hur framtidens struktur kommer att se ut, med antalet äldre och behovet för olika boenden.

– Det behovet kommer finnas och bygger man ett nytt så kan man planera på ett bättre sätt än att anpassa gamla lokaler, det blir mer kostnadseffektivt att driva samtidigt som det blir bättre för brukarna. Moderaterna har själv varit med från början och man kan ju fundera på varför de svängt i frågan, säger han.

Henrik Ölvebo menar att alla satsningar tillsammans bidrar till ett mer attraktivt samhälle vilket är en förutsättning för att behålla och få människor att flytta till Gällivare, något som i sin tur ger ökat skatteunderlag.

– Gör man inte de här satsningarna så får man ändå ett sämre resultat i slutändan, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!