Ändringen som kritiserats av oppositionen diskuterades flitigt under sammanträdet. Malmfältens Väl, Moderaterna och Sjukvårdspartiet poängterade främst vapnets historiska betydelse och problemtiken i att göra politik av det.
– Vi tycker inte att man ska blanda in könsperspektivet i kommunvapnet, det ska vara neutralt eftersom det finns fler än två könsidentiteter i Sverige, sa Anneli Isaksson (MV).
– Det är en symbol det råder stor enighet om, genom att göra genuspolitik av det skapar man splittringar, sa Lars Alriksson (M).
Majoriteten ser det som ett sätt att lyfta de järnmalms- och kopparfyndigheter som finns i kommunen samtidigt som det har ett perspektiv av jämställdhet.
– Experter säger att det är jätteviktigt att lyfta både det manliga och kvinnliga, det handlar inte om att diskriminera de som identifierar sig till annat. Nästan utan kostnad kan vi skicka en signal om att vi tar det här på allvar och står för jämställdhet, sa Johannes Sundelin (S).
Birgitta Larsson (S) påtalade att ändringen endast är en liten del av arbetet och att det inte innebär att övrigt jämställdhetsarbete stannar av.
– Vi kommer hela tiden att jobba för jämställdhet, på många sätt och vis. Det är så viktigt att både män och kvinnor känner sig uppskattade, sa hon.
Oppositionen ifrågasatte den beräknade kostnaden på 20-30 000 kronor för att successivt införa det nya vapnet. Malmfältens Väl föreslog också att ärendet skulle avgöras via folkomröstning.