Ansvariga medger brister på Forsgläntan

Ansvariga för Gällivare socialförvaltningen är självkritiska. "Vi är medvetna om bristerna", säger socialchef Annette Viksten Åhl.

Ansvariga på socialförvaltningen på kommunen är självkritiska och medger att det finns brister.

Ansvariga på socialförvaltningen på kommunen är självkritiska och medger att det finns brister.

Foto: Monica Olofsson

Gällivare kommun2019-11-24 12:00

Förvaltningschefen Annette Viksten Åhl, avdelningschefen Annalena Niemi och medicinskt ansvarig sköterska Ingela Öhman svarar per mejl:

"Läkemedelsavvikelser inträffar tyvärr. Vi har ett systematiskt uppföljningsarbete för åtgärder. Alla avvikelser följs upp individuellt och på teamträffar."

De är medvetna om problematiken med personal utan formell utbildning.

"Det är ett nationellt problem och svårt att lösa i närtid, men arbetet med att kompetenshöja vår personal sker på många fronter." 

"I socialförvaltningen pratar vi inte om nyanlända utan om vikarier, och utbildning sker. Bredvidgångar ges med ordinarie personal. Vi uppmuntrar dem att gå andra utbildningar också."

Hur säkerställer man att det inte föreligger fara för patienterna för att personal inte kan kommunicera med de gamla? 

"Personal med utländsk härkomst måste ha genomfört minst SFI C-nivå för att få arbete i socialförvaltningen. De med annat modersmål får en förlängd introduktion med handledare under åtta veckor med praktik och teori."

Anhöriga hävdar att personal inte vet hur man använder hjälpmedel?

"Enskilda ärenden kan vi inte kommentera men är tacksamma för återkoppling så vi kan agera. Större städningar förekommer var tredje vecka och toaletter städas dagligen, utifrån individuella behov tätare. Brister kan förekomma vid vikariebrist." 

"Alla har så klart rättighet att gå på toaletten dagligen, finns det brister kommer vi att se över och repetera kunskapen hos personalen."

Annette Viksten Åhl, socialchef i Gällivare kommun.
Annette Viksten Åhl, socialchef i Gällivare kommun.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!