Anhörigas oro för de gamla på Forsgläntan

Den finns en stor oro bland anhöriga till äldre boende på Forsgläntan. "De får inte den vården de behöver," menar de.

"Vi är oroliga för våra gamla", säger anhöriga som Norrbottens Media talat med.

"Vi är oroliga för våra gamla", säger anhöriga som Norrbottens Media talat med.

Foto: Monica Olofsson

Gällivare kommun2019-11-24 12:00

Norrbottens Media har vid ett flertal tillfällen skrivit om äldreboendet Forsgläntan i Gällivare, som när det invigdes i april 2017 presenterades som "nordens modernaste äldreboende". Forsgläntan rymmer bland annat träningslokal, bastu, frisering, fotvård, bibliotek och ett sinnenas rum. Där finns totalt åtta avdelningar som rymmer 72 boende.

Men kritiken från både anhöriga och personal har varit stark genom åren.

Både personalen och Arbetsmiljöverket riktade i november 2017 tung kritik mot arbetsmiljön. Personalen flydde äldreboendet och uppgav schemaläggning och stress som orsak.

Kritiken från anhöriga har bland annat varit att personalen är oengagerad och att många har språkförbistringar. Fortfarande är oron stark hos många anhöriga. 

Nu har Norrbottens Media talat med anhöriga som inte vill framträda med namn av rädsla att det ska slå tillbaka på deras anhöriga. Men genomgående i samtalet är synen på bristfälliga rapporter, rutiner och genomförandeplaner och att anställda inte bär med sig telefoner och därför aldrig svarar på larm. De anhöriga säger att de upplever sig vara besvärliga och att oron inte tas på allvar.

– Det slarvas med mediciner. Nyanlända jobbar utan utbildning och får inte tillgång till rapporterna. De har inte tandvårdsutbildning och vet inte hur hjälpmedel fungerar, det är livsfarligt. Det är stora brister i språket och våra anhöriga kan inte göra sig förstådda med dem. Jag tror inte att de får nog med bredvidgång, de måste få mer kunskap om hur det fungerar att jobba på ett äldreboende, säger en dotter.

Men hon påpekar att oron inte bara rör sig om de nyanlända utan även ordinarie personal.

Andra brister som nämns är felplacerade löständer, hörapparater i fel öra och hjälpmedel som inte används. De anhöriga säger att de gamla inte får gå ut och att det sällan eller aldrig städas.

– Städningen har aldrig funkat, det är vi som städar. Våra anhöriga får inte den vård de behöver, man är frustrerad och ledsen och kan aldrig koppla av. Man undviker att resa bort. Vi vill ju att de gamla ska få ett någorlunda värdigt liv deras sista år. Men personalen bestämmer till och med när de ska gå på toa och när de ska få laxermedel, säger en annan av de som vi talat med.

– Min mamma  har sagt att hon inte vill vara här och att hon skulle ha hoppat från fönstret om hon kunnat, säger dottern till en av de äldre som bor på Forsgläntan.

Anhöriga menar att flera ur personalen inte vet hur hjälpmedel fungerar.
Anhöriga menar att flera ur personalen inte vet hur hjälpmedel fungerar.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!