Vinnarna: ”Roligaste och bästa priset”

Alviksgården har kammat hem Årets hållbarhetspris på Gala Night. "Roligaste och bästa priset", säger Mikael Hugoson.

Priset delades ut av Helge Nilsson, varuhuschef på IKEA och Ulrika Åström.

Priset delades ut av Helge Nilsson, varuhuschef på IKEA och Ulrika Åström.

Foto: Elin Parmhed

Gala Night2019-10-18 21:08

Mikael Hugoson och Anne Hugoson driver Alviksgården i Luleå. Nu kan de titulera sig som årets mest hållbara företag.

I deras grisuppfödning på Alviksgården får smågrisarna alltid vara med sin mamma och sina syskon så länge som de ska. De lever i en miljö där de befrias från stress och där suggorna får chans att återhämta sig ordentligt efter varje kull.

– Det här är det roligaste och bästa priset vi har vunnit. Det här är framtiden, säger Mikael Hugoson efter att ha mottagit priset.

– Fantastiskt roligt, säger Anne Hugoson.

På Alviksgården går inget till spillo. På deras biogasanläggning tas allt avfall hand om på ett miljömässigt sätt. Anläggningen tar hand om alla restprodukter och gör gården självförsörjande på el och vatten. Biogödseln ger sedan näring åt deras marker som producerar foder åt grisarna.

– Vi tror på den här idén, vi är helt klimatneutrala i vårt företag och tänker på hållbarhet hela tiden. Det skapar också mer lönsamhet, säger Mikael Hugoson.

Hur ska ni fira?

– Vi är inte så bra på att fira. Vi ska äta god mat och sen ska vi nog åka hem, säger Mikael och Anne Hugoson och fortsätter:

– Men vi firar med glädje.

Priset delades ut av Helge Nilsson, varuhuschef på IKEA och Ulrika Åström.

De övriga nominerade i kategorin var Lindströms transport och Sömnadskollektivet.

Motiveringen lyder

"Naturen i fokus och med djurens bästa framförallt. Alviksgården har jobbat med hållbarhetstänk under 40 år i Norrbotten. Förutom en god djurhållning har företaget satsat på en egen biogasanläggning och är helt självförsörjande på energi. Biogödsel ger näring åt de egna markerna som i sin tur producerar foder åt djuren. Den här företagaren var tidigt ute med hållbarhetsfokus och har målmedvetet och engagerat fått till ett helhetstänk för det lokalproducerade."

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om