Fyrbarnsmamma skriver fantasyböcker

Cecilia Larsson Kostenius är en fyrabarnsmamma som jobbar som förskollärare i Boden och skriver fantasyböcker på fritiden. " Jag blev nog förskollärare mest för att jag ville bli en sagotant som satt och läste för barnen".

25 oktober 2017 19:10

Hon är uppvuxen i Sävast i ett hem med mycket böcker. Hennes pappa Bengt Kostenius är författare och har gett ut flera böcker på meänkieli, tornedalsfinska.

– Jag har vetat sedan jag blev liten att jag ville bli författare. Pappa Bengt satt mycket hemma och skrev när jag var liten och jag inspirerades. Jag upptäckte ganska snabbt att jag också ville syssla med samma sak, säger Cecilia.

Böcker har alltid varit viktiga i hennes liv, liksom skrivande och läsande. Fantasyböcker som hon nu själv ger ut har Cecilia alltid dragits till.

– Det är böcker som jag alltid tyckt om att läsa. När man skriver får man själv fantisera ihop fantastiska magiska historier. Sådant som inte är verkligt men som ändå har anknytning till verkligheten, säger Cecilia Larsson Kostenius.

Hur länge har du skrivit berättelser?

– Det började nog redan när jag gick trean-fyran på Brönjaskolan. Lärarna tyckte berättelserna var bra och bad mig gå runt och läsa upp dem för mina klasskompisar för att inspirera andra.

Men att kunna försörja sig som författare på heltid kändes en aning riskfyllt.

– Ja, det kan vara svårt att försörja sig på det så jag har alltid vetat att jag behöver ha ett annat arbete vid sidan om, även om drömmen alltid varit att jobba med böcker, säger Cecilia Larsson Kostenius.

Så det blev studier till förskollärare av ett speciellt skäl.

– Jag ville bli en sagotant som satt och läste för barnen. Jag minns själv när jag följde med skolan till biblioteket där det fanns en kvinna som läste böcker. Det kändes så mysigt och så vill jag också vara. På den tiden när jag valde utbildning så tänkte jag inte heller på att man kan jobba som bibliotekarie. Först efteråt har jag förstått att jag ville jobba mer med böcker. I förskolan är det så mycket mer som också ska hinnas med förutom sagoläsning så jag har börjat skola om mig till bibliotekarie, säger Cecilia Larsson Kostenius.

Hennes första fantasyroman har fått titeln "De Ursprungliga".

– Boken som vänder sig till ungdomar handlar om en spännande fiktiv värld där hela världen styrs av olika element. Varje element har ett folkslag. De fyra huvudpersonerna tvingas att acceptera varandras olikheter och lära sig att samarbeta för att vinna i kampen mot ett gemensamt hot, det femte elementet virus. Tanken är också att utveckla ett brädspel som handlar om historien. Jag har planer för många år framåt.

Hon har skrivit kontrakt med förlaget Visto, som hör till Idus förlag som är ett välkänt barn- och ungdomsbokförlag.

– Visto har en annan målgrupp än Idus vanliga kanaler. Det är inte många som vill satsa på svensk fantasy utan förlagen tar in böcker från utlandet. Därför är jag glad att de vill satsa på mig.

Det kommer att bli fem böcker sammanlagt i en serie. Cecilia Larsson Kostenius har också grundhistorien klar för de efterföljande böckerna.

– Det känns som en trygghet att ha så mycket klart. Jag har bara avtal på en bok än så länge så vi får se hur det blir framöver. Jag känner ingen stress utan vill låta första boken få sin tid i rampljuset och spridas.

Boken ska finnas med på bokmässan Eyvind 2017 och omslaget har faktiskt illustrerats av hennes systerdotter Yaiya. Cecilia har själv barn som är 5,9, 13 och 15 år gamla och att vara fyrabarnsförälder är också ett heltidsarbete.

– Jag har hunnit en termin på bibliotekarieutbildningen men insett att jag måste slå av på takten. Så framöver fokuserar jag nog bara på skolan och böckerna. Man får erkänna för sig själv att man kan inte göra allt hur roligt det än är, säger Cecilia Larsson Kostenius.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa