Väntan är lång för synskadade

I veckan uppmärksammades den internationella ledarhundsdagen. De senaste åren har kön för synskadade att få ledarhund blivit allt längre. Christer Karlsson väntar på sin femte ledarhund.

Ivan är en pensionerad ledarhund

Ivan är en pensionerad ledarhund

Foto: Hanna Åberg

Funktionshinder2016-04-30 05:00

En ledarhunds uppgifter är att leda den synskadade förbi hinder samt varna för trappor och kanter. För att få en ledarhund krävs att den synskadade via sin syncentral skickar in en ansökan till ledarhundsverksamheten vid Synskadades Riksförbund. Om ansökan beviljas kallas man till en informationskurs. Christer Karlsson i Öjebyn, Piteå värdesätter hjälpen han kan få av en ledarhund.

– För mig är det väldigt viktigt att ha ledarhund eftersom jag tar mig fram i den miljö jag vistas i, på ett säkert och tryggt sätt. Man kan gå snabbare än när man går med käpp, om man går med ledarhund.

Christer Karlssons fjärde ledarhund Ivan är nio år och har nu gått i pension och överlåtits till hans fru. Han väntar nu på sin femte ledarhund, på grund av den långa kön har han väntat i ungefär ett år. Han betonar att det är viktigt att ha intresse för hundar för att kunna ha ledarhund.

– Det är ju ett visst ansvar, hunden ska ju ha sitt och du ska ju ha ditt. Den ska rastas flera gånger om dagen, då går man invanda sträckor som hunden lärt sig. Det kan vara till en busshållsplats, en affär eller en rastplats till exempel.

Det tar två år att utbilda en ledarhund och det är förarens uppgift att upprätthålla hundens kunskaper under tiden den befinner sig hos föraren.

– Jag skulle mycket väl kunna rekommendera andra att ha ledarhund. Vi som har ledarhund trivs jättebra med det. Det är ett väldigt förnämligt hjälpmedel, säger Christer Karlsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om