Natten till måndag följde reaktor 3 samma öde som reaktor 1 på kärnkraftverket Fukushima 1, runt 25 mil norr om den japanska huvudstaden. En vätgasexplosion inträffade sedan trycket byggts upp inne i reaktorbyggnaden, men explosionen skadade inte det skyddande höljet runt reaktorhärden, enligt uppgifter från japanska myndigheter till atomenergiorganet IAEA.
”Inte som Tjernobyl”
– Allt jag sett tyder på att höljet håller som avsett. Det håller strålningen inne, den håller allt inne och det är goda nyheter, sade forskaren Murray Jennex vid San Diegos universitet till Reuters. – Det är inte som i Tjernobyl. Där fanns ingen omslutande struktur och när det small så åkte allt ut i atmosfären.
Tre reaktorer vid kraftverket har nödkylts med havsvatten sedan kylsystemet slagits ut av det stora jordskalvet och den efterföljande tsunamin i fredags.
På måndagen rapporterades att kylsystemet i reaktor 2, den sista av de tre reaktorerna som nödstoppades i fredags, också har slutat fungera och att nu vattennivån sjunker i reaktortanken. Risken är stor att en explosion inträffar även där.
Efter lördagens explosion steg strålningsnivån utanför kraftverket direkt efter explosionen, men minskade sedan återigen till normala nivåer.
Tv-bilder visade hur rök vällde upp ur reaktorbyggnaden och 22 personer har bekräftats ha utsatts för radioaktiv strålning. En avspärrning har gjorts två mil från kärnkraftverket.
Fartyg fick stråldos
Amerikanska fartyg som kommit till Japans hjälp, däribland hangarfartyget Ronald Reagan åkte genom molnet och uppmätte små stråldoser ombord och i luften. Nivån, som uppskattades till en månads dos på en timme, ska inte vara en hälsorisk, men man har ändå valt att förlägga sin verksamhet undan vindriktningen från den ursprungliga platsen 16 mil nordöst om kärnkraftverket.
Minst 11 människor skadades vid nattens explosion, enligt kärnkraftsbolaget Tepco.
Vid systeranläggningen Fukushima 2, som ligger runt en mil bort, har man lyckats avkyla två reaktorer.
På måndag förmiddag svensk tid meddelade nyhetsbyrån Jiji Press att vattennivån i reaktor 2 var så låg att bränslestavarna var delvis blottade.
Kärnkraftbolaget Tecpo meddelade vid lunch svensk tid (20-tiden lokal tid) att vattnet i reaktor 2 nästan helt förångats. Att bränslestavarna riskerar att smälta kan inte uteslutas enligt Jiji Press, och en härdsmälta ökar risken för att reaktorhöljet skadas, med en möjlig läcka till följd.
Kärnkraftverket i Tokai, som också haft problem efter jordbävningen och tsunamin i fredags, förväntas vara helt nerkylt på tisdag morgon, meddelar en talesperson för operatören, det japanska kärnkraftbolaget JAPC.
Tepco (Tokyo Electric Power Co) äger en majoritet av aktierna i JAPC (Japan Atomic Power Co), Japans äldsta kärnkraftbolag.