Inte ensamma om problematiken

Kiruna konståkningsförening har problem med att få istider, men de är långt ifrån ensamma.

VANLIGT PROBLEM. Kiruna konståkningsförening får kämpa för att få istider på Lombia. Men de är inte ensamma, enligt Malin Jarl, svenska konståkningsförbundet .

VANLIGT PROBLEM. Kiruna konståkningsförening får kämpa för att få istider på Lombia. Men de är inte ensamma, enligt Malin Jarl, svenska konståkningsförbundet .

Foto: Maria Unga

Fritid2016-11-03 06:00

Enligt Malin Jarl, generalsekreterare i Svenska konståkningsförbundet är det ett vida känt problem inom konståkning i Sverige.

– På många håll har kommunerna delegerat ansvaret för istidsberedning till hockeyföreningen på orten, det gör ju inte saken lättare att ha en rättvis och jämställd fördelning av istiderna, säger Malin Jarl.

Hon anser att grundproblemet är att det finns för få isytor.

– På central nivå har vi ett gott samarbete med hockeyförbundet, så att vi tillsammans kan försöka påverka både kommunerna och staten att vi behöver fler isytor, säger Malin Jarl.

Svårigheten med att få istider gör att konståkningen får svårt att växa.

– 85–95 procent av åkarna är flickor, det gör ju det här till en jämställdhetsfråga, att en manlig lagidrott går före en kvinnlig individuell idrott. Vi har en projektledare som har jobbat med det här i två år, säger Malin Jarl.

Borås konståkningsklubb tröttnade på att få färre och sämre tider än hockeylagen. De har överklagat kommunens beslut om fördelning av istider till förvaltningsrätten rapporterar SVT. Klubben menar att kommunen inte följer kommunallagen som säger att alla ska behandlas lika. Föreningen hoppas nu att de ska få rätt mot kommunen och det ska få effekt även för andra klubbar i landet.

– Vi tycker att det är jättebra att den här frågan lyfts, om vi ska kunna växa mer så måste vi få mer jämställd tillgång till istider, det är inget snack om saken, säger Malin Jarl.

Läs mer: Ojämn fördelning av istider

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!