Frisläppte Frode Berg: Jag är ingen spion

Spiondömde norrmannen Frode Berg är djupt besviken på den norska underrättelsetjänsten för att ha dömts för spionage i Ryssland.

Jag känner mig förd bakom ljuset, säger han.

19 november 2019 19:30

Den pensionerade gränsvakten släpptes fri förra veckan efter att ha suttit fängslad i Ryssland. Tillbaka i Oslo mötte Frode Berg under tisdagskvällen pressen för första gången sedan han greps och fängslades i Moskva för nästan två år sedan.

Jag känner mig hedrad över allt stöd jag har fått. Tack till alla som har arbetat för att få mig fri, sade han synbart rörd och lättad.

Frode Berg dömdes i april till 14 års fängelse vid en rättegång i Moskva, men benådades av president Vladimir Putin förra helgen. Han överlämnades till den norska ambassaden i Vilnius i fredags som en del av ett fångväxlingsavtal mellan Ryssland och Litauen.

Jag är dömd för spionage, men jag är ingen spion. Jag är oskyldig och jag är ingen agent, sade Frode Berg under presskonferensen.

Han berättade att han känner sig lurad av den norska underrättelsetjänsten och att han pressades att utföra uppdrag i Ryssland. Frode Berg ska ha levererat fem försändelser till kontakter i Ryssland på uppdrag av den norska underrättelsetjänsten.

Det är lätt att vara efterklok, kalla mig naiv, men jag känner mig förd bakom ljuset av underrättelsetjänstens representant, sade han.

De ryska myndigheterna ska enligt honom ha haft full koll hela tiden. Under rättegången i Moskva framkom det att den ryska underättelsetjänsten FSB har haft en mapp på Frode Berg sedan början av 1990-talet.

Den norska nyhetsbyrån NTB har förgäves sökt den norska underrättelsetjänsten för en kommentar till Frode Bergs anklagelser.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
TT-NTB