Att vandra bland storslagna bergstoppar och andas frisk fjälluft är ett populärt äventyr. Men väder och vind kan överraska snabbt.
– Det är många som underskattar hur kyligt det är när man blir våt. När det dessutom blåser och är låg temperatur ute blir man superkall. Kläderna måste tåla flera timmar med regn, inte bara en regnskur, säger Anders Bergwall, bergsguide och fjällräddare.
Vad är viktigast att tänka på?– Att ha vind- och vattentäta ytterkläder. Man behöver inte ha på sig allt på en gång, det blir ofta för varmt att gå i, men ha överdragsbyxor och jacka i ryggsäcken. Bra skalkläder andas men står ändå emot väta. Det funkar inte så bra att vandra i galonkläder som blir fuktiga inifrån.
Något mer man ska undvika?– Låt bli bomull, det blir jättekallt när det blir blött. Satsa på syntet eller ylle, det finns fin merinoull som inte blir för varmt.
Vilket är det vanligaste misstaget folk gör?– Att gå upp på stora berg i halvbra väder och inte förstå att det tar flera timmar att ta sig ner. Om ovädret slår till där uppe kommer man inte undan. Talesättet ”det finns inga dåliga väder bara dåliga kläder” är en felaktig attityd. Man ska inte ge sig upp på toppar och högplatåer när det är dåligt väder.
Det blir dyrt med all utrustning. Behöver man köpa allt nytt?– Lägg pengarna på ett par hyfsat lätta regnbyxor och jacka, med membran. Man behöver inte ha goretex, det finns andra bra membran som inte är lika kända. Sen kan man ha vilka mössor och vantar som helst.
Vilka skor är bäst?– Mitt generella råd är vandringskängor som är lätta, sköna och varma.
Behöver man gå in kängorna?– Kängor ska sitta skönt redan i butiken. Det ska inte göra ont någonstans, då blir det skavsår och elände. Man måste så klart gå lite i dem för att upptäcka om de passar fötterna, men moderna kängor har så pass bra material och passform att du inte ska behöva gå flera mil för att de ska passa, säger Anders Bergwall.