Glödhett med pimpelfiske

Du har kanske hört ordspråket: ”Tålamod är en fiskares bästa vän”. Det gäller inte för pimpelfiskare. Extra följde med Pekka Ruonala på en tur i Södra hamn för att se var det nappar bäst.

Isborr. Det gäller att ha en vass isborr för att orka borra många hål ifall du inte har en motordriven.

Isborr. Det gäller att ha en vass isborr för att orka borra många hål ifall du inte har en motordriven.

Foto: Jessica Tervaniemi

Friluftsliv2017-03-23 07:00

Pekka Ruonala, 57, är en erfaren pimpelfiskare. Under vintermånaderna ser han till att vara ute på isen och fiska varenda helg och deltar ofta i pimpelfisketävlingar.

Extra tog rygg på Pekka för att få lite smarta tips om hur man bäst får napp.

Pekka vandrar ut mot isbrytarna och borrar upp hål efter hål. Han ger det inte mer än två minuter vid varje ställe innan han raskt går vidare för att borra upp ett nytt. Efter det fjärde uppborrade hålet börjar det rycka i linan och Pekka drar upp dagens första abborre.

– Vid pimpelfiske gäller det att vara aktiv. Du ska leta reda på fisken. Det gäller att inte sitta för länge vid samma hål om man inte får fisk. Det är ett vanligt fel man gör. Sedan går man hem och säger att det inte nappade i dag. Om man bara förflyttar sig 100 meter kan det hända att man får hur mycket fisk som helst, säger Pekka.

I Södra hamn håller många pimpelfiskare till under hela vintern och sent in på våren. Här är det abborre och sik som gäller.

– Ska man pimpla abborre som här nere i hamnen räcker det med ett ganska enkelt pimpelspö. En vertikalpirk och en mormishka under den. Sedan är det viktigaste en vass isborr så man orkar borra lite hål, tipsar Pekka.

Till vardags säljer han bland annat pimpelredskap i en vildmarksbutik och han har sett hur intresset för pimpelfiske ökar konstant.

– Överhuvudtaget ser jag att fiskeintresset ökar även bland unga och tjejer. Det är Sveriges största fritidsintresse, menar Pekka.

Pekkas pimpelfavoriter

Pimpelspö: När jag fiskar Abborre är det uteslutande med varpspön

Favoritagn: Gul maggot fungerar bäst

Favoritmånad: Mars och april

Största fångsten: En öring på sex kilo

Hav eller sjö: Det spelar ingen roll

Favoritplats: Skellefteälven eftersom att jag har stuga där

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!