Från sopstation till grönskande oas

Ersnäs fick ett riktigt byatorg när sopstationen omvandlades till en grönskande oas.

2 juli 2019 10:09

Ett torg: en bagarstuga, ett soldattorp, en boulebana, en nedlagd brandstation och en grillplats. Vimpeln i topp på flaggstången. En man - från Ulm – ensam i sin husbil kopplar upp sig vid ställplatsen för att få kontakt med den stora världen via sin pc.

Ulla Isaksson-Axhammar, "torggeneral” känner sig nöjd. 

– Ja, det blev ungefär som vi tänkt när vi tog möjligheten att göra något fint av platsen. Nyligen firade vi nationaldagen med över 100 människor som avnjöt våfflor och umgicks. Och på midsommarafton var det full fart.

2002 beslutade man att flytta sopstationen närmare E4. I samma veva återuppbyggde hembygdsföreningen det så kallade Rehntorpet. Föreningslivet bildade en arbetsgrupp för det blivande torget. 

– Planerna var storstilade, säger Ulla, men vi kokade ner dem till en mer realistisk nivå då allt bygger på att det finns människor som vill arbeta på sin fritid. Det blev gräsmatta och annan växtlighet först. Sen har vi utökat efter ork och vad ekonomi tillåtit.

Städdag är återkommande varje vår då allt ses över. I sommar har bagarstugan fått ny fasad och ytterdörr. 

– Vi tecknar oss för skötseln av torget en vecka var under sommaren. Går bra, men ibland behövs det litet övertalning, ler Ulla.

Just nu arbetar man med förberedelser för Ersnäsdagen den 6 juli och under sommaren har några föräldrar tagit initiativet att ordna ungdomsgård. 

– Regnar det finns det fina torpet att vara i, säger Ulla Isaksson-Axhammar.

Den 4 augusti är det byaloppis, bland annat på torget. 

Ulla slutar med ett barndomsminne som har direkt anknytning till torget.

– Min pappa var brandförman för frivilligbrandkåren när den var igång. Oj, jag kommer ihåg att telefonen ringde med speciell signal. Det brann någonstans i Nederluleå socken. Det var både spännande och skrämmande. Pappa for iväg till stationen där andra farbröder slöt upp för att göra en insats. Brandbilen var alltid klar att användas. Det handlade ju också om gemensamt arbete för något högre syfte. Vårt syfte är att med hjälp av torget öka trivsel och umgänge över generationsgränserna i byn.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Carin Sunden