Frågan: När ska du ge ditt barn en mobil?

När ska barnen få en mobiltelefon?

En fråga alla föräldrar förmodligen måste ställa sig någon gång.

"Jag kommer inte ge min dotter en mobil förrän hon känns mogen för det", säger Marina Northman.

24 november 2018 14:29

"Jag vill ha en Iphone! Mina kompisar har fått en".

Ja, så kan det kanske låta i en barnfamilj där barnen hunnit upp i den ålder då det går att reflektera över vad man har och inte har. Att barnen kommer bli med telefon förr eller senare råder det ingen tvekan om – men när ska man som förälder egentligen ge barnet den första mobiltelefonen?

Luleåborna Marina Northman och Yasmine Renberg har båda barn i tvåårsåldern så det är ett tag kvar innan de kommer ställas inför frågan men båda två är inne på att hålla på det så länge som möjligt.

– Kanske när hon är tolv, tretton år på grund av hur nätet ser ut i dag med sociala medier och nätmobbning, konstaterar Marina Northman som ser få positiva saker med att ge barn mobiltelefon.

Men en sak är i alla fall säkerhetsaspekten. Att barnen har en telefon ger en trygghet – i alla fall om de svarar när man ringer.

– Det går att nå dem. Och se exakt var de är, nu kan man ju spåra telefonen, säger hon.

Inne på Åhléns i Luleå träffar vi på Anna, Vidar och Eskil. Eskil är åtta år och när han fyllde åtta år så fick han sin första riktiga telefon.

– Jag tänker att det är bra när barnen börjar gå hem från skolan själv så kan man nå dem, säger mamma Anna.

Att barnen lär sig söka information är också ett plus, anser hon.

Finns det något negativt?

– Det är väl att man inte har riktig koll på vad de gör med telefonen. Man kan inte ha google och youtube helt öppet.

Kirunabon Robin Esberg är på besök i Luleå och strosar runt med barnvagnen på Storgatan. Hans treåring har inte så stort intresse för telefonen ännu, nu är det ipad som gäller men så småningom så lär det bli ett mobilinköp.

När tycker du att det är läge att ge barnet en telefon?

– När de är i skolåldern så att man lätt kan komma i kontakt med dem. När de börjar ettan.

I studien "Svenskar och internet" så finns det svart på vitt hur det ser ut i verkligheten.

Den studie som gjordes för 2017 visar att en viktig period ligger i åldern sju, åtta och nio år. 33 procent av sjuåringarna har mobil, 41 procent av åttaåringarna och när barnen fyllt nio hade det stigit till hela 71 procent. Vid 11 års ålder har 98 procent en mobil enligt undersökningen. Det är föräldrar till 800 barn som fått ge svaren i undersökningen.

Mobil till barn

Tänk på att mobiltelefonen också är en dator och kan användas till mer än bara samtal. Det kan vara bra att använda sig av begränsningar som Föräldrakontroll för att filtrera bort olämpligt innehåll för barn.

Tänk på att barn kan köpa mer än samtal med mobilen. Till exempel köp inuti appar där användarna får möjlighet att köpa extramaterial. Slå på begränsningar av dessa köp i telefonen.

Minska risken för obehörig användning vid stöld av mobilen med till exempel lösenkod och olika spärrar. Det finns en rad spärrar som mobiloperatören är skyldig att erbjuda till exempel samtalsspärr, sms-spärr, kreditspärr och utlandsspärr.

Lägg in ICE (In Case of Emergency) i adressboken – om barnet skulle råka illa ut.

Källor: Telekområdgivarna och Statens medieråd.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Anders Appelgren