Kirunas förvandling i ord och bild

Det började som ett uppdrag. Nu ger han ut sin fjärde fotobok om Kiruna, Kirunabor och stadsomvandlingen.

Torsdag 23 augusti 2018. Husrivningar har blivit en del av Kirunabornas vardag.

Torsdag 23 augusti 2018. Husrivningar har blivit en del av Kirunabornas vardag.

Foto: Kjell Törmä

Fotografi2018-12-15 07:00

– Jag inser att det jag håller på med är en serie som jag måste ta i mål, säger fotografen och journalisten Kjell Törmä.

Det var Christer Vinsa, Kiruna kommuns projektchef för stadsomvandlingen som anlitade Kjell Törmä sommaren 2009 för att dokumentera Kiruna inför den stora stadsomvandlingen.

– Jag skulle fotografera, inte bara Kiruna och dess miljöer utan också söka dokumentera Kirunaborna – vad de gör, hur de ser ut och vad de tänker. Ett brett anslag, närmast en tidsbild av år 2009, berättar Kjell Törmä.

Han hade själv burit på en liknande idé sedan slutet av 1990-talet men eftersom det inte är lätt att ge ut fotoböcker, sköt han sitt projekt på framtiden.

– Så när detta erbjudande dök upp passade det mig som hand i handske.

Till den första boken ”Ögonblick i Kiruna 2009-2010” riktade han kameralinsen att alla möjliga håll – allt från barn som spelade hockey på gator till byte av gatlampor vid hans hus.

– Jag var på många evenemang och sökte upp miljöer jag visste skulle förändras. Ett mycket brett anslag.

Och när den första boken sålde riktigt bra bestämde han sig för att fortsätta dokumentationen på egen hand. I december 2012 gav han ut boken ”Ögonblick i Kiruna 2010-2012” följt av boken ”Ögonblick i Kiruna 2012-2015” och nu är han alltså aktuell med den fjärde fotoboken om Kiruna, Kirunabor och stadsomvandlingen.

Den fjärde boken spänner över åren 2015-2018 och behandlar främst den märkbart stora förändringen av staden med många rivningar och flyttningar av hus.

– De senaste åren har förändringarna blivit så tydliga. Jag minns när gamla järnvägsstationen stängdes då hade folk samlats och en farbror stod och storgrät. För många handlar det om minnen som försvinner, säger Kjell Törmä.

Hans erfarenhet är att speciellt de som flyttat från staden och återvänder för att se sina barndomskvarter jämnade med marken ger uttryck för sorg.

– Jag tror att människan fungerar så att man vill att de miljöer man vuxit upp i som barn ska bevaras. Vi som bor här har tvingats vänja oss med förändring. Ett stressmoment förvisso. Jag känner sorg men kan också uppleva att det är spännande, säger Kjell Törmä.

Han menar att det är just därför hans arbete är så viktigt. Det mest meningsfulla han gjort under sina 30 år som journalist och fotograf.

– Däremot är jag medveten om att barn, kvinnor och äldre är underrepresenterade i min dokumentation. Det handlar om att det är offentlig verksamhet och ska jag exempelvis fotografera barn måste jag ha tillåtelse från varje barns förälder. Samma gäller på äldreboenden där anhöriga måste ge sitt godkännande till publicering.

Redan nu är han på det klara med att det kommer att bli ytterligare en femte fotobok.

– Kiruna centrum är fortfarande opåverkat men den nya centrumkärnan ska stå klar år 2022. Jag kommer att dokumentera fram till dess. Då har jag tagit projektet från A till Ö.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om