1 Hur är läget?
– Det är fantastiskt bra skulle jag vilja säga. En oerhört spännande tid väntar här framöver.
2 Vad har du för bakgrund?
– Jag är född här i stan (Luleå) och har bott här under i stort sett hela mitt liv. Jag var borta några år från Luleå som barn men kom tillbaka 1982, sedan dess har jag studerat och verkat här. Jag har haft en mängd olika arbeten men i närtid har jag jobbat tio år inom bank med finansieringsfrågor och nu fem år här på Luleå Näringsliv med etablerings- och tillväxtfrågor i Luleå kommun.
3 Har du något smultronställe i Luleå?
– Då skulle jag säga öarna i skärgården och kanske främst Junkön.
4 Seriestarten i division 1 närmar sig, får man premiärnerver även som ordförande?
– Ha ha, det får man absolut. Tävlingsmomentet inom fotbollen är oerhört spännande. Som ordförande eller del i styrelsen så pågår det ju en tävling på sidan om planen i allra högsta grad. Det är minst lika spännande i dessa tider så det är nerver på många sätt. Klart man håller alla tummar för att vi ska komma ut bra och ta poäng i inledningen av serien och känna att vi är med sportsligt, det underlättar ju otroligt mycket för jobbet vid sidan av planen.
5 Vad blir din största utmaning som ny ordförande?
– Att övertyga alla att vi ska göra en resa tillsammans. Jag ser stora möjligheter att göra jättebra saker, vi har stor potential att göra IFK Luleå till en stor förening igen och det viktigaste är att alla är med. Det är minst lika spännande som att jaga nya sponsorer och pengar så att vi blir välmående någon gång framöver.
– Jag blir oerhört positivt överraskad när man ser vilka människor som kliver fram och sluter upp i det här kämpiga läget. Det är ingen hemlighet att vi kämpar med ekonomin, men trots det kliver det fram jätteduktiga människor som säger att ”jag vill sitta med i styrelsen och bidra med min kompetens och se till att vi gör det här tillsammans och att vi ska lyckas med uppdraget”. Det ger nog mig det största hoppet.
6 Hur ser du på arenafrågan?
– Det är inte en fråga i dag utan den är helt oväsentlig. Vi ska inte lägga energi på den, jag har sagt att det finns tusen andra saker som vi behöver jobba på innan vi kan ta en sådan fråga. Vi måste lägga energi på att prata med varandra i föreningen, skapa rätt förutsättningar för våra barn och ungdomar att spela fotboll. Sen ska vi lägga krutet på att ha ett bra a-lag med många lokala och regionala förmågor.
7 Du har tidigare sagt att IFK Luleå ska göra en satsning på damfotboll, kan du berätta mer om det?
– Det är jätteviktigt och är en fråga som ligger mig varmt om hjärtat. Jag tror inte att någon organisation kan stå med rak rygg och säga att vi ska stänga ute en del av befolkningen. Det är så förlegat och jag blir irriterad bara jag tänker på det. Därför är det en självklarhet. Vi har inte ekonomi för att ”köpa” ett lag och kommer inte ta över någon annans, det handlar inte om det.
– Kommer man in i vår förening som ung tjej på fotbollsskolan och fastnar för att spela fotboll, då ska man inte tvingas byta förening när man är 14–15 år för att någon bestämt att det inte ska finnas någon verksamhet. Det får inte vara så, då är man förlorare i grunden. Nu blir de a-lagsspelare när de är 15 år och det är inte den bästa utvecklingen för en individ. Då måste vi fundera på vad vi kan göra för att skapa bättre förutsättningar.
– Har du fler erbjudanden som ung tjej så kommer det vara ett större intresse för att spela fotboll. Det är som för killar och därför ska man satsa på att göra så bra verksamhet som möjligt i varje förening för att skapa så stort intresse för fotbollen. Då får man en större bredd och det kommer finnas utrymme för fler damlag i Luleå. Vi ska kämpa för det och få fler tjejer att spela i högre åldrar.