Varje år testas omkring 12 000 personer av rekryteringsmyndigheten inför en grundmilitärutbildning, men för att lösa bristen i regementena behövs det fler än så.
På pansarbataljonen på I19 i Boden finns i dag ungefär 100 rekryter, som gör en grundutbildning liknande den tidigare värnplikten. Men de det dubbla antalet nästan dubbelt så många.– Vi fick inte tillräckligt många på frivillig bas, säger Anna-Lena Hesse, informationschef på Norrbottens regemente.
Om den nya förslaget om värnplikt skulle bli verklighet finns möjlighet att fylla på med rekryter som inte själva sökt till försvaret. Även fast antalet är nästan dubbla behövs inte mer utrustning, inte heller behövs fler officierare anställas.
– Där har vi möjlighet att anpassa det antal som vi ska utbilda till det vi har möjlighet att ta emot.
Eftersom för få söker sig till försvarsmakten har det kommit ett förslag om ny värnplikt. Tanken är att det ska grundas på frivillighet men att man sedan ska kunna kalla in personer som nödvändigtvis inte sökt sig till försvarsmakten. I dag måste alla som fyllt 18 år i Sverige fylla i en beredskapsundersökning. Det testet är just till för beredskap och uppgifterna raderas efter två år, men det är därifrån det går att fylla med rekryter för att få tillräckligt med personer.
– Om vi inte skulle ta hänsyn till motivation, utan bara välja ut de som faktiskt har de fysiska förutsättningarna för en utbildning så skulle vi kunna hitta drygt 33 000 personer, säger Sofie Engström, informatör på rekryteringsmyndigheten.
Siffrorna baseras på en undersökning som gjordes 2014, där personer födda 1996 svarat på beredskapsunderlagets frågor. Av de cirka 33 000 personer som hade de fysiska förutsättningarna att klara en grundutbildning, och som dessutom tyckte att en utbildning inom försvaret var någonting positivt passade drygt 22 000 personer in i bilden.
– Vi tror att det kommer att hålla, säger Engström.
Läs mer: Försämrat omvärldsläge kan ge ny värnplikt
nellie.andersson@kuriren.com