I ett pressmeddelande presenterar Försvarsmakten sin rekryteringskampanj till regementen i Sverige, inklusive de som finns i Norrbotten. Det är Försvarsmaktens telekommunikations- och informationssystemförband, FMTIS, som söker tekniker.
Patrik Eriksson, chef på genomförandeenhet norr på FMTIS, leder arbetet på ett område som sträcker sig från Östersund i söder till Boden i norr.
– Överallt där det finns militär verksamhet, där finns också FMTIS. Försvarsmakten i stort söker tekniker och många av dom tjänsterna finns hos oss, säger Patrik Eriksson när vi når honom på telefon.
FMTIS eftersöker civila tekniker, allt från de som bara har en utbildning gymnasium, till personer med många års erfarenhet.
I dag har FMTIS 1850 anställda, men man räknar med att växa med ett antal hundra personer de närmaste åren. Förbandet ansvarar för Försvarsmaktens telenät, sensorer och ledningssystem ska fungera.
I Norrbotten har FMTIS verksamhet på alla orter där det finns regementen.
– Vi brukar säga det internt i alla fall, att vi är Försvarsmaktens nervsystem. Så vi är inblandade i all verksamhet i och med att vi ansvarar för telekommunikation, både på ytan och internt på regementen och dom bitarna, säger Patrik Eriksson.
Försvarsmakten tror att svårigheterna i att rekrytera tekniker hittills har berott på kunskapsbrist eller myter om att arbeta på ett regemente.
– Det många också har missuppfattat att man behöver ha en militär grundutbildning, men det behöver man inte ha som civilanställd. Vi vill också belysa de fördelar som finns i det här jobbet. Det är inte ett kontorsarbete, du sitter inte still nio till fem. Du reser ganska mycket och det går att växa i förbandet.
Varför ska en utbildad tekniker välja Försvarsmakten, i stället för den civila marknaden?
– Det finns säkerligen företag, framför allt privata, som har ett högre löneläge. Men att arbeta hos oss är ett sätt att bidra till Försvarsmakten och Sveriges säkerhet och trygghet. Om man går ner konkreta saker så har vi alla förmåner som en statlig anställd har med semesterdagar och friskvård och sådant.
Patrik Eriksson anför även den frihet som råder i förbandet, frihet under ansvar.
Men man bör inte vara höjdrädd för att söka sig till FMTIS, förklarar han.
Hur viktiga är de här tjänsterna för Försvarsmakten?
– Jag skulle säga att dom är jätteviktiga. Det vi gör, det gör att övriga förband kan lösa sina uppgifter.