Första spadtaget för historisk hall

Äntligen! Det var ordet på allas läppar när det var dags för första spadtaget för nya Sporthallen i Gällivare. "Nu får friidrotten äntligen en ändamålsenlig lokal", säger kommunalrådet Henrik Ölvebo, Miljöpartiet.

23 maj 2019 18:18

GÄLLIVARE

– Ett historiskt ögonblick, säger kommunalrådet Birgitta Larsson, Socialdemokraterna.

Det är YIT Sverige AB som bygger den nya friidrotts- och idrottshall i kvarteret Vägmästaren vid Hedskolan. Hallen ersätter också Hedskolans gymnastiksal. Det blir en friidrottshall i Junior-SM-klass för elva olika grenar dimensionerat för 585 personer. Inom arenan byggs även en spegelsal samt ytor för artistisk gymnastik och styrka. Det kommer även att byggas en skumgrop för hoppträning.

– Man brukar säga äntligen vid alla byggen men här kan man säga ordet med rätta. Friidrotten har inte haft en ändamålsenlig lokal och det känns bra att man kan ge dem den funktionen men även byta ut Hedskolans rackliga hall, säger Henrik Ölvebo.

Tanken är att såväl föreningar som allmänheten ska kunna träna i den nya Sporthallen.

– Det ska vara lätt att boka en tid för alla. Det kommer även att finnas en läktare mot både friidrotts- och sporthallen, säger Henrik Ölvebo.

Bygget beräknas pågå mellan 12-14 månader och kostar omkring 150 miljoner kronor, vilket är en del av ersättningen från LKAB.

– Jag hoppas att vi står här efter semestrarna nästa år och inviger en helt ny hall, säger Henrik Ölvebo.

– Jag är 47 år nu och jag har väntat på det här sedan jag var 18 år, vi trodde att vi skulle få en bana då, säger Lisbeth Larsson från GSK friidrott.

– Vi är jättelyckliga. Nu kommer vi att få träna på riktigt, vi har kört i Sjöparkens gymnastikhall och det har funkat bra i många avseenden men vi har kört mycket alternativ träning. Nu kommer vi att få helt ny och efterlängtad utrustning och längdhoppsgropar, vilket känns riktigt bra, säger Marina Larsson, GSK friidrott.

Hon säger att det är en enorm skillnad på att träna i en gymnastiksal och i en friidrottshall.

– Att springa med spikskor kräver en speciell teknik, säger Marina Larsson.

Friidrotten har omkring 100 medlemmar och förhoppningen är att intresset för sporten ökar i och med den nya hallen. Lisbeth Larsson konstaterar att det finns en annan viktig fördel:

– Vi ser fram emot att kunna arrangera egna tävlingar. Vi har haft Piteå och Haparanda som våra hemmaarenor under sommaren för att kunna förbereda oss för tävlingar, säger Lisbeth Larsson.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Monica Olofsson